Ascultă Radio România Iași Live

UMF Iași: S-au aprobat Metodologiile de admitere pentru anul universitar 2021-2022

UMF Iași: S-au aprobat Metodologiile de admitere pentru anul universitar 2021-2022

Publicat de gabrielarotaru, 16 decembrie 2020, 15:01

Metodologia concursului de admitere pentru anul universitar 2021/2022

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a aprobat Metodologia proprie privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în UMF Iași în 2021.

Ca noutate, oferta educațională numără două specializări în plus: Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic (durata studiilor: 3 ani) și Audiologie și protezare auditivă (durata studiilor: 3 ani). Ambele sunt sub rezerva autorizării provizorii a programului de către ARACIS și publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior.

„Pentru concursul de admitere din 2021 propunem două specializări noi: Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, în cadrul Facultății de Farmacie, și Audiologie și protezare auditivă, în cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală, cu precizarea că ambele specializări sunt supuse aprobării Ministerului Educației. Ca măsură de siguranță, dar și pentru că anul acesta s-a desfășurat fără probleme, păstrăm procesul de înscriere exclusiv online”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În cadrul concursului de admitere, selectarea candidaților ține cont de nivelul pregătirii profesionale a acestora și se realizează prin două modalități:

– Susținerea unui probe scrise (test grilă), în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei.

– Evaluarea performanțelor școlare și, eventual, universitare ale candidaților, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în lei pentru a urma a doua specializare de studii universitare de licenţă.

 

Înscriere online

Candidații se vor înscrie la concursul de admitere exclusiv online, prin completarea unui formular tip, accesând platforma dedicată concursului de admitere, de pe portalul www.umfiasi.ro, conform calendarului Concursului de admitere. Documentele care vor constitui dosarul de concurs vor fi depuse online (scanate), în secțiuni specifice din platforma dedicată concursului de admitere.

 

Test grilă

Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licență va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore. Clasificarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

 

Disciplinele de concurs sunt următoarele:

Pentru programele de studiu Medicină și Medicină Dentară

Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu

și

Chimie organică sau Fizică – la alegere

Pentru programul de studiu Farmacie

Chimie organică – obligatoriu

și

Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.

Pentru programele de studiu: Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Asistență de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic:

la alegere între

Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

sau

Chimie organică.

Pentru programul de studiu Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare

Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Audiologie şi protezare auditivă

Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Bioinginerie

la alegere între

Matematică

sau

Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Numărul de întrebări dintr-un caiet de teză pentru fiecare disciplină și specializare:

 

Facultate Nr. materii Nr. total de întrebări Număr întrebări materie principală Număr întrebări a doua materie obligatorie stabilită de candidat la alegere
·      Medicină

·      Medicină Dentară

2 90 54 (60%)*

(Biologie clasa a XI-a)

36 (40%)

(Chimie Organică sau Fizică)

·      Farmacie 2 75 45 (60%)

(Chimie Organică)

30 (40%)

(Biologie Vegetală sau

Biologie clasa a XI-a)

·      Bioinginerie 1 45 45 (100%)

(Biologie clasa a XI-a)

15 15 (100%)

(Matematică)

·      Asistență Medicală Generală 1 50 50 (100%)

(Biologie)

45 45 (100%)

(Chimie Organică)

·      Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare

·      Audiologie și protezare auditivă

1 45 45 (100%)

(Biologie)

·      Nutriție și dietetică

·      Tehnică Dentară

·      Asistență de Profilaxie Stomatologică

1 45 45 (100%)

(Biologie)

40 40 (100%)

(Chimie Organică)

·      Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic 1 40 40 (100%)

(Chimie Organică)

45 45 (100%)

(Biologie)

*Procentul din paranteză reprezintă ponderea numărului de întrebări din caietul de teză.

 

Admiterea se face strict în ordinea descrescătoare a mediilor generale obținute de candidați la concursul de admitere și în ordinea opțiunilor pentru programele de studii, în limita numărului de locuri (bugetate și cu taxă) pentru fiecare program de studii.

Media minimă de admitere este 5.00 (cinci). Calculul mediei finale se va efectua numai la candidații care au obținut minimum nota 5.00 (cinci) la proba scrisă, întrucât această probă este eliminatorie.

În cazul existenței mai multor candidați cu medie egală cu cea a ultimului loc repartizat inițial, se apelează la criterii de departajare după cum urmează:

  • nota la proba scrisă,
  • media de la bacalaureat,
  • punctajul obținut la materia obligatorie la proba scrisă,
  • nota obținută la examenul de bacalaureat la materia obligatorie de la proba scrisă.

După întocmirea listelor nominale ale candidaților cu rezultatele concursului de admitere în ordine descrescătoare, locurile se vor ocupa în limita numărului de locuri aferente fiecărui program de studiu, după cum urmează: mai întâi se vor ocupa locurile fără taxă (finanțate de la bugetul de stat), apoi locurile cu taxă. Candidații, care în baza rezultatelor concursului de admitere nu ocupă un loc fără taxă (finanțat de la bugetul de stat) sau un loc cu taxă la programul de studii ales ca primă opțiune, pot opta pentru următorul/următoarele program/programe de studii din lista de opțiuni completată la înscriere, în limita locurilor disponibile, după ocuparea locurilor de către candidații care au ales ca primă opţiune programul de studii respectiv.

Locurile pentru școlarizare cu taxă se ocupă în ordine strict descrescătoare a mediilor.

Afișarea rezultatelor obținute la concursul de admitere se realizează în etape, generându-se cel puțin două tipuri de liste (alfabetice și cu ierarhizarea candidaților):

  • Liste iniţiale – generate înainte de depunerea contestațiilor și
  • Liste finale – generate după soluționarea contestațiilor, care vor cuprinde rezultatele definitive și incontestabile.

Repartiţia pe locurile rămase neocupate a candidaţilor eligibili se va face ȋn funcţie de media obţinută şi opţiunea exprimată ȋn momentul ȋnscrierii on-line. La efectuarea acestei repartiţii, se vor avea ȋn vedere, ȋn ordine:

  • opţiunea candidatului;
  • media candidatului.

Noutăți la concursul de admitere pentru studenții internaționali

Senatul UMF Iași a aprobat Metodologia proprie privind desfăşurarea concursului de admitere la studii de licentă pentru candidatii internationali în Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru anul universitar 2021/2022. Potrivit acesteia, rezultatele de la bacalaureat nu mai sunt luate în consideraţie la ierarhizarea candidaţilor. O altă noutate este înscrierea exclusiv online – nemafiind necesară trimiterea dosarului fizic.

„Interesul crescut al tinerilor din afara României pentru oferta noastră educațională demonstrează imaginea excelentă a Universității pe plan internațional. Așa cum s-a subliniat și în metodologia concursului de admitere, misiunea Universităţii de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa » din Iași este de a crea premisele pentru un act educaţional de cea mai înaltă calitate printr-un management academic modern orientat către libertatea de gândire și exprimare, mediu de învăţare prietenos și colaborativ, centrarea predării pe obţinerea de competenţe și abilităţi. Iar procesul de admitere trebuie să fie unul competitiv, echitabil și nediscriminatoriu, orientat pe crearea unui mediu multicultural de învăţare și formare”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Documente necesare înscrierii

– Foile matricole pentru fiecare an de liceu, în copii legalizate.

– Scrisori de recomandare de la 2 cadre didactice (datele de contact: adrese de e-mail și număr de telefon) care pot oferi informaţii despre parcursul educaţional liceal al al candidatului, certificate oficial de instituţia de învăţământ absolvită. Responsabilitatea acurateţei informaţiilor revine în exclusivitate candidatului. Lipsa scrisorilor de recomandare nu atrage respingerea candidaturii la concursul de admitere.

– documente care să ateste activitatea de voluntariat- scanat (dacă este cazul);

 – Cerere tip pentru eliberarea Scrisorii de acceptare la studii (state non-UE)/ Atestatului de recunoaştere/echivalare a studiilor efectuate în străinătate (state UE);

– Copie legalizată după Diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia*, autentificată de autoritățile de resort din țara emitentă, însoțită de notele de la bacalaureat; diploma de bacalaureat nu este luată în consideraţie la ierarhizarea candidaţilor și se poate încărca on-line până la termenul limită înscris în calendarul de concurs.

*In conformitate cu lista diplomelor de studii liceale recunoscute de MEC pentru înscrierea cetățenilor străini la studii universitare de licență, în vigoare și în conformitate cu cerințele CNRED (Centrul Naţional de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor – http://www.cnred.edu.ro/), postate pe site la data aprobării prezentei Metodologii: adeverinţa de promovare a examenului de bacalaureat din Italia; Pruebas de Aptitud para el Acceso a la Universidad, calificación Apto din Spania; adeverință emisă de Verket för högskoleservice privind accesul la studii universitare din Suedia; Scholastic Aptitude Test (SAT) sau ACT din SUA.

Absolvenții promoției 2021, care nu au intrat încă în posesia diplomei de bacalaureat vor depune o adeverință oficială, semnată și/sau ștampilată (conform uzanței instituției emitente), emisă de instituția la care s-a susținut examenul de bacalaureat, care să specifice promovarea examenului de bacalaureat și notele finale obținute pentru fiecare probă.

– Certificat de naştere – copie legalizată.

– Actul care atestă domiciliul stabil în străinătate (adeverință emisă de autoritatea locală) – scanat.

– Paginile 1, 2, 3 și 4 ale paşaportului valabil cel puţin 6 luni după data acceptării la studii. Candidații din țări aparținând Uniunii Europene pot depune copie după Cartea de identitate – scanat;

– Dovada schimbării numelui (dacă este cazul) – copie legalizată;

– Certificatul medical din țara de origine sau de domiciliu, care va cuprinde dovada vaccinării pentru hepatita B; dacă se află / nu se află în evidenţă cu boli cronice; menţiunea că nu suferă de boli contagioase ori alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie; evaluarea stării psihice – scanat;

– Certificatul de competenţă lingvistică, nivel minim B2, pentru limba în care optează să studieze – scanat.

Cetăţenii țărilor în care limba oficială este franceza (Franţa, Belgia, Luxemburg, Canada, Elveția, Benin, etc) și engleza (Marea Britanie, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Irlanda, India, Canada, Africa de Sud, etc) sunt exceptaţi de la acestă cerinţă pentru programul de studiu în limba respectivă. Pentru programele de studiu în limba română candidaţii pot depune certificatul de absolvire a anului pregătitor, în locul certificatului de competenţă lingvistică.

– Chitanţa care atestă taxa de procesare a dosarului.

După finalizarea aplicaţiei de înscriere on-line la concursul de admitere modificările documentelor depuse se vor putea face exclusiv la solicitarea comisiei de verificare.

Dacă documentele sunt redactate în altă limbă decât franceză sau engleză este obligatorie și depunerea traducerii legalizate în limba română, franceză sau engleză

Modalitatea de înscriere

Candidatul va accesa platforma U.M.F. “Grigore T. Popa” din Iaşi (www.umfiasi.ro) la secţiunea Înscrieri studenți internaţionali și va încărca documentele scanate. Platforma va permite încărcarea documentelor de către candidați exclusiv în perioada menționată în calendarul de înscriere.

Candidatul va preciza Facultatea și programul de predare pentru care se înscrie. Dacă candidatul dorește să aplice pentru mai multe facultăți/specializări de studiu, acesta va completa și va depune aplicații on-line distincte pentru fiecare opțiune, precizând ordinea opțiunilor la înscrierea on-line (în rubrica specială). Un candidat poate opta pentru maxim 3 facultăți sau specializări de studiu.

Grila de evaluare

Criteriul de selecție Punctaj Observații
Suma mediilor notelor din anii de liceu*
Suma mediilor notelor din anii de liceu la biologie*
Suma mediilor notelor din anii de liceu la chimie*
Suma mediilor notelor din anii de liceu la fizică*
Diplomă de absolvire a studiilor:

–  universitare medicale (minim 3 ani)

–  universitare nemedicale (minim 3 ani)

 

20 puncte

10 puncte

Activitate de voluntariat certificate de organizaţii naţionale sau internaţionale (ex : Crucea Roșie, Semiluna Roșie)

 

 

2 puncte/activitate

 

 

 

 

 

(se acordă maximum 8 puncte)

 

.

 

 

 

 

 

 

Studii liceale în limba în care urmează să își desfășoare studiile 10 puncte / an de studiu
Scrisoare de recomandare (2), care va fi redactată în limba de studiu pentru care aplică candidatul (engleză sau franceză) și va conține maximum 2500 de caractere. max 30 puncte / scrisoare de recomandare

* normalizate la sistemul de notare 1-10

Etichete:
Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Regional luni, 23 decembrie 2024, 12:32

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea:...

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:56

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar

În statistica Uniunii Europene, abandonul şcolar timpuriu din România este printre cele mai ridicate, cu o rată de peste 16%, înregistrată anul...

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar
Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:32

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 23-12-2024 ora 10:40 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 23-12-2024...

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în mai multe localități
Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava
Regional luni, 23 decembrie 2024, 07:00

Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava

Un bărbat a murit după ce maşina în care se afla ca pasager a intrat, duminică, într-un parapet, pe drumul naţional DN 2 (E85), în...

Bacău: Un bărbat a murit într-un accident rutier pe DN 2, în localitatea Dumbrava
Regional duminică, 22 decembrie 2024, 11:13

Botoşani: Teatrul Mihai Eminescu, redeschis publicului după o reabilitare care a durat peste zece ani

Teatrul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani a fost redeschis publicului după mai bine de zece ani de la începerea lucrărilor de reabilitare....

Botoşani: Teatrul Mihai Eminescu, redeschis publicului după o reabilitare care a durat peste zece ani
Regional duminică, 22 decembrie 2024, 06:50

Botoșani: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, cel mai îndrăgit și așteptat eveniment cultural...

Botoșani: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 10:36

Vânt, precipitații și ninsori în Moldova

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 20 decembrie, ora 18 – 22 decembrie, ora 10 Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ,...

Vânt, precipitații și ninsori în Moldova
Regional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:00

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași

Sâmbătă, pe 21 decembrie 2024, de la ora 12:00, la Sala Unirii – Cinema Victoria, Corul de Copii al Municipiului Iași pregătește o surpriză...

Pentru Moș Crăciun – spectacol susținut de Corul de Copii al municipiului Iași