Unirea Principatelor Române, sărbătorită în marile oraşe din regiunea Moldovei
Publicat de gabrielarotaru, 24 ianuarie 2017, 16:33
GALAŢI
Sute de persoane au participat, astăzi, la Galaţi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, desfăşurate la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările au fost deschise de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, care a primit onorul militar, după care a fost intonat Imnul de Stat al României, iar directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristi Căldăraru, a evocat, într-o alocuţiune, însemnătatea Zilei Unirii Principatelor Române.
Ulterior, prefectul Gabriel Panaitescu, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, unii dintre parlamentari, dar şi simpli cetăţeni au depus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat un scurt moment artistic susţinut de artiştii Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. În final, majoritatea celor prezenţi au dansat, alături de oficialităţi, „Hora Unirii”, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările dedicate acestei zile au continuat la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, cu expuneri asupra importanţei momentului istoric de la 1859 şi a personalităţii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un moment de muzică tradiţională românească din secolul XIX în interpretarea formaţiei Kalofonis şi un vernisaj al expoziţiei „Familia Cuza în acte şi documente”.
NEAMŢ
Aproximativ 300 de persoane au participat, astăzi, pe platoul de la Curtea Domnească din Piatra Neamţ, la manifestările prilejuite de împlinirea a 158 ani de la Unirea Principatelor Române.
După intonarea Imnului de Stat şi cuvântul oficialităţilor, cei prezenţi s-au prins, pentru câteva minute, în Hora Unirii. Manifestările au continuat cu un spectacol folcloric oferit de Centrul pentru Cultură şi Arte ‘Carmen Saeculare’ Neamţ.
Şi în municipiul Roman, peste 200 de persoane au fost prezente, la Stejarul Unirii, pentru a marca momentul istoric de la 24 ianuarie 1859. La finalul manifestărilor a avut loc un spectacol folcloric.
FOCŞANI
Instituțiile și cetățenii din Focșani își revendică astăzi dreptul de a fi centrul României, în virtutea faptului că aici a fost cosființită unirea celor două principate prin desființarea vămilor.
În iarna lui 1859 domnitorul Alexandru Ioan Cuza venea la Focșani pentru a sărbători unirea, alături de localnici și de delegații din toată țara.
Locuitorii din Focșani consideră că aici începe istoria României moderne.
La această oră, la Focșani, continuă manifestările în cinstea unirii mici, moment la care sunt prezenți reprezentanți ai mai multor instituții .