Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași își premiază profesorii și cercetătorii de „Zilele TUIASI”
Publicat de Andreea Drilea, 6 noiembrie 2018, 14:02
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași celebrează începând de marți, 6 noiembrie 2018, „Zilele TUIASI”. Timp de două săptămâni se marchează în continuare, după festivitatea din 1 octombrie la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis, împlinirea a 205 ani de când Gheorghe Asachi a ținut la Iași primele cursuri de inginerie în limba română.
Primul eveniment care marchează acest moment festiv este Târgul Internațional de Cariere în Inginerie (TICI) care a început de marți, 6 noiembrie, în holul central al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”. TICI 2018 aduce în fața studenților Politehnicii ieșene cele mai importante firme ce activează în domeniile de specialitate în care cele 11 facultăți ale TUIASI formează absolvenți. Târgul se dorește a fi o punte de legătură între companii și studenți care să îi ajute pe tineri să coreleze activitatea din sălile de curs cu realitatea din industrie.
Sâmbătă, pe 10 noiembrie, echipe de studenți ale universității se vor întâlni într-o competiție de tip Treasure Hunt, într-un eveniment organizat de Fundația Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Cei mai inventivi, mai abili și mai bine conectați studenți, care vor reuși să strângă cele mai multe informații de pe traseul ce străbate toate cele 11 facultăți ale Politehnicii ieșene, vor fi premiați cu diplome și premii în bani.
Marți, 13 noiembrie, vor fi premiate cele mai bune fotografii realizate în cadrul concursului „Studenția la Universitatea Tehnică” ce s-a derulat luna trecută, la care s-au putut înscrie atât studenți, cât și profesori, împărtășind imagini cu viața din campus, din cea de la facultate, din diferitele deplasări în vizite de practică sau din experiența lor internațională, prin diferitele programe de mobilități oferite de TUIASI. Cele mai bune fotografii vor fi expuse la Iulius Mall, iar vernisajul expoziției este programat marți, 13 noiembrie, de la ora 14.00.
În aceeași zi, conducerea Universității Tehnice continuă consolidarea parteneriatelor cu mediul de afaceri prin organizarea, de la ora 14.00, în Sala de Conferințe a TUIASI, din clădirea Rectorat, primei ediții a unui seminar la care vor participa atât reprezentanți ai mediului universitar, cât și ai companiilor ieșene, sub denumirea „Parteneriate în cercetare, dezvoltare și inovare”.
„Ne mândrim cu faptul că sâmburele Politehnicii ieşene a fost sădit în 1813, de către cel al cărui nume ne onorează să îl purtăm, Gheorghe Asachi, care, la examenul de absolvire din 1818, a consemnat «primul triumf al instrucţiunii în limba română». Zilele TUIASI sunt un moment în care ne amintim de istoria învățământului tehnic din Iași, adesea nedrept de tumultoasă, marcată de întreruperi și desființări, dar și de o mare rezistență a celor care credeau în educația inginerească. Însă Zilele TUIASI sunt dedicate și prezentului, și viitorului. Așa cum la deschiderea anului universitar am premiat cei mai buni studenți, în aceste zile le arătăm respectul dascălilor din școala Politehnicii, profesorilor Emeriți și Seniori, și răsplătim munca echipelor de cercetare, care ne-au adus acolo unde ne aflăm astăzi, în poziții de vârf în clasamentele internaționale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Punctul culminant al „Zilelor TUIASI” este programat pentru data de 14 noiembrie. În cadrul unei ceremonii solemne desfășurate în Aula Magna „Carmen Sylva”, unde în urmă cu 100 de ani aveau loc întâlnirile Senatului României când Iașul era capitală de război, Politehnica își va premia cercetătorii și profesorii. Astfel, de la ora 10.00, în timpul ceremoniei, vor fi premiate cele mai bune echipe de cercetare, cei mai buni cercetători și cele mai bune proiecte de la universitate, vor fi decernate titlurile de „Profesor Emerit” și vor fi omagiați Profesorii Seniori, fiind oferite și titlurile de „Membru Onorific al Comunității Academice”.
În data de 15 noiembrie este programat un „Simpozion de Istoria Învățământului și a Științelor Tehnice”, dar și inaugurarea unui Centru modern de învățare – REMEDIUM, realizat printr-un proiect finanțat de Banca Mondială. Sala modernizată la cele mai noi standarde se află în Campusul „Tudor Vladimirescu”, la parterul căminelor T5-T6, iar inaugurarea este planificată pentru ora 14.00.
Un alt eveniment important va avea loc pe 16 noiembrie, în Aula Magna „Carmen Sylva”, când Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va marca un moment important în anul Centenarului, prin organizarea unui eveniment omagial „100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din România”. Asociația a fost înființată la Iași, în 1918, în ultimul an al Primului Război Mondial.
Programul integral al manifestărilor este disponibil pe www.tuiasi.ro, unde vor fi publicate și informații despre fiecare moment aniversar în parte.
(Biroul de presă al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași)