Universitatea Tehnică și Institutul Național de Inventică din Iași organizează Salonul și Conferința „INVENTICA 2017”
Publicat de gabrielarotaru, 27 iunie 2017, 18:00
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Institutul Național de Inventică din Iași vor organiza cea de-a 21-a ediție a Salonului și Conferinței „INVENTICA – 2017”, manifestări ce vor avea loc între 28 și 30 iunie 2017.
Expoziția brevetelor și a patentelor va fi organizată în Sala Pașilor Pierduți, deschiderea Salonului urmând a avea loc miercuri, 28 iunie, de la ora 11.00, în timp ce lucrările conferinței se vor desfășura în Aula „Gheorghe Asachi” din Copou, festivitatea de deschidere fiind programată pentru joi, 29 iunie, de la ora 09.30.
„Sunt două manifestări științifice care se completează reciproc. La Salon se vor prezenta realizările de natură tehnică, științifică, brevetele de invenție și proiectele de cercetare, iar la conferință se va pune accentul pe metodele și tehnicile de creație, pe metodologia cercetării științifice; inventica va fi abordată atât ca știință, cât și ca artă în procesul de testare a noului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare și asigurarea calității la TUIASI.
În cursul zilei de miercuri, 28 iunie, invitații și participanții la Conferința INVENTICA 2017 sunt așteptați să sosească în Iași, deschiderea oficială urmând să aibă loc joi, 29 iunie, de la ora 09.30, când profesorul Radu Munteanu va susține conferința „Despre știință și nu numai”. Pe parcursul zilei vor fi trei lucrări susținute în plen – „Progres, Interese, Dogmă”, prof. univ. dr. Victor Iliescu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București; „Știința și Arta”, lect. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și „TUIASI, Inginerie și literatură”, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
„Salonul și conferința sunt moșteniri de tradiție. Au fost inițiate de profesorul Vitalie Belousov, fondatorul Școlii de Inventică, alături de colaboratorii săi, printre care și Boris Plahteanu, pe care l-am pierdut în urmă cu puțin timp. Este o moștenire spirituală de la generațiile anterioare pe care suntem datori să o conservăm și să o dezvoltăm, să o înnobilăm. Este foarte important pentru generațiile viitoare și cele prezente să înțeleagă și să dezvolte acest domeniu al creativității tehnice, care să nu fie privit ca o preocupare pasageră, ci ca o obligație profesională specifică fiecărui inginer sau cercetător”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.
În ceea ce privește Salonul INVENTICA 2017, festivitatea de deschidere va avea loc miercuri, de la ora 11.00, de la 12.20 va avea loc dezbaterea „European Innovation Scoreboard 2017”, în timp ce restul zilei de miercuri și întreaga zi de joi vor fi destinate jurizării. Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 30 iunie, de la ora 11.00. Anul acesta vor fi aproximativ 220 de invenții de la toate instituțiile participante. (Radio Iaşi/ FOTO Comunicat de presă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași/ FOTO radioiasi.ro)