Unul din trei decese înregistrate în rândul femeilor din România se produce pe fondul unei sarcini nemonitorizate de medic
Publicat de , 17 septembrie 2018, 14:47
Unul din trei decese înregistrate în rândul femeilor din România, în timpul sarcinii sau la naştere, se produce pe fondul unei sarcini nemonitorizate de medic.
Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, unde asistenţa prenatală este deficitară. Fundaţia World Vision România a derulat, timp de doi ani şi jumătate, un proiect în cadrul căruia peste 20 de mii de femei din mediul rural, din judeţele Vaslui, Dolj şi Vâlcea, au fost informate despre accesarea serviciilor de asistenţă medicală maternă şi sănătatea reproducerii.
Cornelia Scărlătescu, managerul proiectului: Ce am învăţat după aceşti doi ani de proiecte Femeile din România nu-şi cunosc drepturile pe care le au ca gravide. De asemenea, le lipsesc mecanismele prin care pot solicita respectarea drepturilor. Femeile din România au cunoştinţe limitate despre metodele contraceptive. Femeile din comunităţile vulnerabile nu au banii necesari pentru a se deplasa către localităţile urbane, în care sunt disponibile serviciile gratuite, recomandate şi acoperite de asigurare. Pe de altă parte, femeile însărcinate sărace, vulnerabile sunt stimatizate şi discriminate, în special viitoarele mame minore. Am constatat lipsa serviciilor de planificare medicală din comunităţi, respectarea defectuoasă a gratuităţilor asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate şi de multe ori abordarea discreţionară a acestui pachet de servicii medicale.
(Rador/FOTO cugetliber.ro)