(UPDATE) Caz de gripă aviară în judeţul Galaţi
Publicat de , 21 ianuarie 2017, 11:14 / actualizat: 21 ianuarie 2017, 13:23
UPDATE ora 14:20 Alertă în judeţul Galaţi, după ce au fost descoperite, în satul gălăţean Iveşti, două lebede moarte. Rezultatul analizelor de laborator indică faptul că acestea aveau gripă aviară.
Deocamadată, nu s-a raporat nici un caz de îmbolnăvire cu gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile din zonă, dar inspectorii sanitar-veterinari monitorizează îndeaproape zona.
Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a ordonat vineri seara convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus măsuri preventive aplicabile în 12 localităţi gălăţene, după ce analiza probelor prelevate de la o lebădă neagră, găsită moartă pe un fond de vânătoare din Hanu Conachi, în comuna Iveşti, au confirmat prezenţa gripei aviare de tipul H5N8.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de purtătorul de cuvânt al prefecturii, Petrica Paţilea, pe data de 16 ianuarie, o lebădă neagră moartă a fost descoperită pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, zona Valea Romilor, comuna Iveşti. Până la această dată, s-au efectuat două din cele trei teste de laborator impuse, ambele indicând gripă aviară.
Conform procedurilor, s-au delimitat două zone, una de protecţie, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului şi una de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localităţi gălăţene: Iveşti, Buceşti, Torceşti, Umbrăreşti, Condrea, Salcia, Siliştea, Umbrăreşti-Deal, Barcea, Podoleni, Lieşti, Călmăţui.
Potrivit şefului Direcţiei Sanitar Veterinare(DSV) Galaţi, Vasile Ştefan, în aceste zone se află gospodării individuale în care sunt crescute păsări, dar şi o fermă avicolă de pui de carne şi găini ouătoare, Avicola Buceşti, unde există 400.000 de păsări.
Ştefan Vasile a precizat că deocamdată activitatea fermei nu s-a oprit, dar se desfăşoară doar sub monitorizarea şi cu avizul inspectorilor veterinari. Ca măsuri preventive, în toate cele 12 localităţi sunt interzise târgurile, pieţele, expoziţiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive, iar localnicii au fost înştiinţaţi să nu îşi mai lase păsările în aer liber sau pe luciu de apă – lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială.
Totodată, orice caz de moarte a unei păsări va fi raportat la DSV Galaţi. Având în vedere că gripa aviară se poate transmite şi la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie.(Agerpres/FOTO arhiva evz.ro)