(UPDATE) Iaşi: Grupare de contrabandişti de ţigări, formată din cetăţeni români şi din R. Moldova, destructurată
Publicat de Andreea Drilea, 24 noiembrie 2016, 11:33 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 14:23
UPDATE, ORA 14:12 – Poliţişti din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au destructurat un grup infracţional format din cetăţeni români şi din Republica Moldova, denumit ‘gruparea Trandafir’, care se ocupa de contrabandă cu ţigări.
În urma a 20 de percheziţii efectuate miercuri, au fost reţinute 7 persoane, dispus controlul judiciar faţă de două şi pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 34 de persoane, potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES.
Percheziţiile au fost efectuate în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi şi la acestea au participat poliţişti de frontieră şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, menţionează sursa citată.
‘În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 653.260 ţigări de diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 lei. Faţă de şapte membri ai grupului a fost dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi (joi -n.r.) să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar faţă de alţi doi membri a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile‘, se menţionează în documentul de presă.
Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016 s-a realizat documentarea activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii unui grup infracţional organizat în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări din R. Moldova.
‘Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la realizarea/îndeplinirea rezoluţiilor infracţionale în funcţie de sarcinile şi posibilităţile de acţiune ale fiecăruia în cadrul grupului. Urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, a fost identificat grupul infracţional organizat, cu denumirea generică de ‘gruparea Trandafir’, format din cetăţeni români şi moldoveni’, se menţionează în comunicatul de presă.
Membrii ‘grupării Trandafir’ erau foarte precauţi în derularea activităţilor de preluare, transport, deţinere, depozitare, valorificare de produse accizabile supuse marcării introduse ilicit în ţară, iar relaţionarea cu ‘sursele de aprovizionare’ cu cantităţi de ţigări cât şi coordonarea acţiunilor membrilor grupului erau exercitate cu preponderenţă prin întâlniri directe ori utilizând un limbaj codificat ori evaziv atunci când relaţionau prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă.
În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a reuşit capturarea cantităţii de 653.260 ţigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 lei.
Procurori DIICOT şi lucrători de poliţie au efectuat 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări care se ocupa cu contrabanda de ţigări, printre cei vizaţi fiind şi doi angajaţi de la Vama Sculeni.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, infracţiunile săvârşite de membrii grupării sunt de contrabandă în formă continuată, dare de mită şi luare de mită.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=DzbdqA-GQJk[/youtube]
Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, pe raza judeţului Iaşi s-a constituit un grup infracţional, care a introdus ilegal ţigarete în România, achiziţionate de la cetăţeni moldoveni.
S-a reţinut că liderul grupării este un cetăţean moldovean – G.A. Acesta furniza ţigările din Republica Moldova şi acţiona pe zone distincte situate la frontieră, stabilind relaţii cu cetăţeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea unor acte de contrabandă.
Totodată, cetăţeanul moldovean V.V., persoana de încredere a liderului, s-a deplasat frecvent în România pentru a-i sprijini pe ceilalţi membri ai reţelei să transporte ‘în siguranţă’ ţigările către beneficiari, el ţinând sub observaţie itinerariile de deplasare a autoturismelor încărcate cu ţigări şi circulând deseori în postură de antemergător al acestora pentru a putea observa şi semnaliza din timp eventuale patrule de poliţie care ar fi putut pune în pericol operaţiunile.
Anchetatorii mai susţin că Valeriu Ivanov şi George Ionuţ Iosup, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, au facilitat, în schimbul unor sume de bani sau bunuri, trecerea prin PTF Sculeni a unora dintre membrii grupării.
Gruparea de contrabandişti acţiona cu preponderenţă pe zona cuprinsă între stâlpii de frontieră S.F.1028-1033, pe direcţia localităţilor Vladomira şi Hermeziu, dar şi pe zona cuprinsă între stâlpii de frontieră S.F. 1042-1056, pe direcţia localităţilor Frăsuleni, Şendreni, Sculeni, din judeţul Iaşi.
Membrii grupării ‘Trandafir’ erau foarte precauţi în derularea activităţilor de preluare, transport, depozitare şi valorificare a ţigărilor de contrabandă, iar relaţia cu ‘sursele de aprovizionare’ erau exercitate prin întâlniri directe ori utilizarea unui limbaj codificat ori evaziv.
Anchetatorii au stabilit că, doar în perioada mai – octombrie 2016, membrii grupării au traficat o cantitate de peste 928.920 ţigarete, în valoare de 423.133 lei, din Republica Moldova în România, din care s-a reuşit capturarea cantităţii de 653.260 ţigarete, în valoare de 297.567 lei.
Pe 22 noiembrie, 34 de persoane au fost pus sub acuzare.
La percheziţii au fost descoperite sume de bani, cantitatea de 56.880 ţigarete (2.844 pachete ţigări) în valoare totală de 25.900 lei, 39 de cartele SIM, 1 binoclu, 1 costum scafandru, 3 bijuterii tip lanţ din metal galben, 1 tabletă, 1 laptop, 1 memory-stick, 185 recipiente alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) conţinând cantitatea totală de 131,2 litri alcool de provenienţă duty-free şi cu timbru acciză R. Moldova, în valoare totală de 1.584 euro (7.144 lei), 8 autovehicule în valoare de 36.100 euro.
Miercuri, procurorii DIICOT i-au reţinut pe Adrian Mihalciuc, Nicolaie Cazacu, Petru Tabaranu, Constantin Matei, Gheorghiţă Irinel Tabaranu, Dumitru Iulian Matran şi Victoria Varzari, urmând ca aceştia să fie prezentaţi joi la Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă.
De asemenea, vameşii Valeriu Ivanov şi George Ionuţ Iosup au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
(Agerpres/FOTO arhivă b365.ro)