(UPDATE) Liviu Pop: ”Toate promisiunile din programul de guvernare făcute profesorilor vor fi îndeplinite”
Publicat de , 2 octombrie 2017, 12:25 / actualizat: 2 octombrie 2017, 16:09
Toate promisiunile din programul de guvernare făcute profesorilor vor fi îndeplinite, dar unele dintre acestea vor suferi doar o amânare.
Precizarea a fost făcută astăzi, la Iaşi, la deschiderea anului universitar, de ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop.
Referindu-se la sentinţele judecătoreşti, ministrul Educaţiei a spus că la nivel guvernamental se pregăteşte un act normativ, astfel încât ministerul să plătească dobânzile.
Pe de altă parte, se speră că la rectificarea bugetară de luna viitoare, să fie identificate sumele necesare pentru onorarea datoriilor din sentinţele judecătoreşti.
El a spus că sumele sunt pentru bugetele locale, dar vor fi alocate direct în conturile şcolilor.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi-a exprimat speranţa ca, în urma creşterilor salariale, şi profesorii să desfăşoare un act didactic de calitate:
(Constantin Mihai, Radio Iaşi)
Aproximativ 400 de membri ai sindicatului USLIP IAŞI (afiliat la FSLI) au protestat în faţa Prefecturii Iaşi, în intervalul orar 12:00 – 14:00.
Nemulţumirile angajaţilor din învăţământ vizează neonorarea promisiunilor cuprinse în Programul de Guvernare al actualei puteri:
- Prezenţa în Legea Salarizării Unitare a salariaţilor din învăţământ pe o scară de la 1 la 15 la o medie de aproximativ 1,50;
- Neacordarea majorărilor salariale şi a voucherelor de vacanţă în anul 2017;
- Neplata hotărârilor judecătoreşti. La nivelul judeţului Iaşi restanţa faţă de angajaţii din învăţământ se ridică la aproximativ 32.000.000 lei.
- Birocraţia sufocantă care împiedică buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ;
- Lipsa unei infrastructuri şcolare decente în special la şcolile din mediul rural ceea ce periclitează grav sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice;
- Inexistenţa unor programe şcolare şi a unor dotări care să ofere atractivitate sistemului educaţional pentru elevii români;
- Neaplicarea Regulamentului pentru Sporuri ceea ce prejudiciază personalul nedidactic şi didactic auxiliar;
- Nerespectarea Legii Educaţiei Naţionale care prevede acordarea a 6% din PIB pentru învăţământ.
Între acestea se numără neacordarea majorărilor salariale şi a voucherelor de vacanţă, neplata hotărârilor judecătoreşti. Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă:
Nemulţumiri sunt legate şi de faptul că daascălii nu-şi pot desfăşura activitatea din cauza lipsei materialelor necesare.
Un exemplu în acest sens este dat de un reprezentant al FSLI Iaşi, care lucrează în învăţământul preşcolar:
(Ralua Diaconiuc, Radio Iaşi/ FOTO Raluca Diaconiuc)