Prima pagină »
Știri »
Prim plan »
(UPDATE) Selecţia oraşelor pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, contestată la Bruxelles
(UPDATE) Selecţia oraşelor pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, contestată la Bruxelles
Publicat de Lucian Bălănuţă,
18 decembrie 2015, 12:33 / actualizat: 18 decembrie 2015, 20:00
Iașul se alătură orașelor care contestă procedura de selectare pe lista scurtă a municipiilor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
Directorul executiv al Fundației Iași Capială Culturală Europeană, Iulian Boia, a declarat, pentru postul nostru de radio, că acțiunea nu este îndreptată asupra unui oraș candidat, ci are în vedere obținerea garanțiilor că decizia comunicată de juriu a fost luată respectând condițiile de obiectivitate și imparțialitate:
Am analizat acest document care a venit la inițiativa altor orașe din România și am considerat că este absolut necesar ca instituțiile abilitate să formuleze un răspuns, să clarifice această situație. Practic, e vorba de o serie de acuzații privind încălcarea criteriilor și încălcarea procedurilor, pe noi asta ne-a nemulțumit, să spunem. Acum, ce-am făcut este doar să ne alăturăm acestei inițiative pe care au avut-o diferite orașe din România, deocamdată, sunt cinci orașe semnatare, rămâne să vedem exact ce răspuns primim de la Ministerul Culturii și de la Comisia Europeană, întrucât, situația cea mai delicată este o posibilă incompatibilitate a celor două persoane numite de Ministerul Culturii.
Procedura de selecţie a oraşelor aflate pe lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021 este contestată de reprezentanţii asociaţiilor culturale din Iaşi, Craiova, Braşov şi Târgu Mureş.
Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021” a declarat pentru postul nostru de radio că solicită revocarea a doi membri ai juriului şi reluarea procedurii.
Considerăm că am fost neîndreptățiți în această competiție, iar î momentul acesta este evident că este inegală lupta între orașele participante din România și ne uităm la componența juriului, la cei doi experți români, cele două doamne de la București, Raluca Velisar și Valentina Iancu, acestea sunt profund implicate în dosarul câștigător București 2021. Dumnealor lucrează la trei instituții din București: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă și Centrul Național al Dansului. Pe parcursul prezentării instituțiilor de cultură din București în cadrul dosarului București 2021, cele trei instituții sunt lăudate, iar la partea de previzionare la programul cultural artistic, aceste trei instituții sunt principalele beneficiare ale fondurilor pentru a dezvolta programe cultural artistice cuprinse în programul București 2021. Acest lucru ne-a atras atenția abia după ce această competiție s-a finalizat, lecturând cu atenție Bucureștiul și acum făcând corespondența între cele două persoane din juriu și conținutul acestui dosar.
Contestaţia va fi trimisă atît preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker cât şi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, dar şi autorităţilor din România. Lucian Dindirică:
Hârtia pe care noi am semnat-o, orașele Craiova, Brăila, Iași, Târgu Mureș și Brașov solicităm tuturor instituțiilor europene și românești care au fost implicate în această competiție Capitală Europeană a Culturii 2021, excluderea din juriu a celor două doamne. Este vizibil, domnia lor trebuie să stabilească că se află într-o stare gravă de incompatibilitate, sunt într-un conflict potențial de interese. Într-adevăr solicităm scoaterea lor din juriu și reluarea competiției pentru această fază.
Primarul interimar al Iaşului, Mihai Chirica, susţine că procedura de selecţie a oraşelor care intră în competiţia capitală culturală în anul 2021 a fost viciată şi nu a existat echidistanţa firească pentru un astfel de concurs:
Iașul nu contestă în mod neapărat lista scurtă, lungă sau altfel de listă care fi putut fi creată acolo, ci noi suntem deosebit de mâhniți de faptul că o competiție culturală, care se baza pe un fond cultural și pe o perspectivă culturală reală, a fost viciată de modalitatea de organizare a acestei selecții prin apariția unor persoane care erau legate în mod direct și evident de anumite orașe candidate, ceea ce a dus la vicierea prin acea imparțialitate pe are toți o așteptam și care nu a fost realizată. Nu noi suntem inițiatorii, am privit cu îngrijorare ce s-a întâmplat și am spus că nu este posibil ca și un gând atât de nobil de promovare a culturii românești în spațiul european să fie viciat într-o manieră chiar atât de grosolană. Chiar ne arătăm îngrijorarea față de cei care au compromis-o.
Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru localităţi din România care au fost alese pentru lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Etichete: