(UPDATE) Spitalul Regional de Urgenţe de la Iaşi a primit astăzi ultimul aviz pentru construcție
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2016, 12:13 / actualizat: 23 noiembrie 2016, 15:42
UPDATE, ORA 16:30 – Spitalul Regional de Urgenţe de la Iaşi a primit astăzi ultimul aviz de principiu pe care instituţiile statului trebuiau să îl elibereze pentru construcția acestuia.
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a precizat că spitalul va avea parter plus şase etaje şi va depăşi cu aproximativ 30 de metri dealul din imediata vecinătate.
Spitalul va fi construit în cartierul Moara de Vânt. În cadrul unei şedinţe extraordinare, vor fi adoptate ultimele hotărâri ale Consiliului Local Iaşi, care vor fi înaintate Guvernului în vederea elaborării utimelor documente.
Spitalul va fi construit din fonduri europene, iar cheltuielile estimate se vor ridica la aproximativ două sute de miloane de euro, principalul contributor fiind Comisia Europeană. Mihai Chirica:
În România vor fi trei spitale regionale de urgenţă care vor fi situate la Cluj, Craiova şi Iaşi.
Spitalul de la Iaşi va fi de tip modular şi va fi construit după un proiect suedez.
Spitalul Regional de Urgenţă care va fi construit la Iaşi, pe un teren aflat în apropiere de Moara de Vânt, a primit astăzi avizul Autorităţii Aeronautice Române, ultimul document necesar înaintea parcurgerii etapelor de construcţie a edificiului.
Anunţul a fost făcut de primarul Iaşului, Mihai Chirica, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pentru acest obiectiv, municipalitatea a alocat un teren de 23 hectare între strada Moara de Vânt şi bulevardul C. A. Rosetti, la aproximativ 300 de metri de bulevard. Pentru spital vor fi suficiente 10 – 12 hectare, existând astfel posibilitatea unei viitoare extinderi. Forma spitalului, asemănătoare cu cea a unui terminal de aeroport, va permite extinderea prin construirea de noi module şi prelungirea corpului central. În total, spitalul va dispune de 750 – 780 de paturi. În cadrul acestuia ar urma să lucreze aproximativ 2.500 de cadre medicale.
Suma necesară pentru construirea spitalului ar urma să se ridice la 150 – 200 milioane de euro. Din total, 50 milioane de euro vor fi asiguraţi de Comisia Europeană, iar alte 50 milioane de euro dintr-un credit contractat de Guvern la Banca Europeană pentru Investiţii. Restul fondurilor ar urma să fie asigurat tot de Guvern, prin bugetul de stat. Edilul a menţionat că în zona spitalului vor fi construite mai multe facilităţi conexe activităţii sanitare, respectiv locuinţe pentru rezidenţi sau centre de cercetare.
(Radio Iaşi, Constantin Mihai/FOTO Constantin Mihai, arhivă ziare.com)