Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Vaslui: Ajutoare de urgenţă în valoare de 200.000 de lei pentru persoanele afectate de incendiul din Bârlad

(UPDATE) Vaslui: Ajutoare de urgenţă în valoare de 200.000 de lei pentru persoanele afectate de incendiul din Bârlad

Publicat de gabrielarotaru, 12 mai 2021, 12:00

UPDATE, 12 mai – Persoanele ale căror locuinţe au fost distruse în urma unui incendiu produs, duminica trecută, într-un cartier de case din municipiul Bârlad, vor primi ajutoare de urgenţă în valoare de 200.000 de lei, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia autorităţilor locale, au decis consilierii locali bârlădeni în cadrul unei şedinţe extraordinare.

Totodată, s-a aprobat efectuarea unei expertize autorizate în urma căreia să fie stabilite pagubele exacte.

‘Este o sumă totală pe care o indisponibilizăm din fondul de rezervă şi urmează să vedem cum o împărţim. Suntem în etapa de întocmire a anchetelor sociale, pentru a vedea cât vom da fiecărei familii în parte. (…) În urma stabilirii prejudiciului, vom vedea cât a avut de suferit fiecare. Ca principiu, această sumă se dizlocă din fondul de rezervă şi în funcţie de anchetele sociale şi evaluări se va împărţi suma familiilor afectate, care sunt în mare nevoie’, a declarat primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş.

Edilul a anunţat că în perioada următoare, pe lângă autorităţile locale, vor fi mobilizaţi oameni de afaceri, reprezentanţi ai Bisericii şi ai societăţii civile sau simpli cetăţeni, în vederea strângerii de ajutoare pentru familiile afectate în urma incendiului. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)


UPDATE – Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui au anunţat, luni, că incendiul produs într-un cartier de case din municipiul Bârlad, în urma căruia şapte locuinţe şi tot atâtea anexe gospodăreşti au fost distruse, a izbucnit cel mai probabil de la o candelă uitată aprinsă.

Pompierii vasluieni au intervenit cu 11 autospeciale, dintre care cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autospeciale multifuncţionale, o ambulanţă SMURD şi echipaje specializate, iar în sprijin au sosit două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Galaţi şi Bacău, precum şi reprezentanţi ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă de la SC Rulmenţi SA Bârlad. La faţa locului a fost solicitată şi o maşină a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Potrivit ISU Vaslui, în urma incendiului au fost afectate şapte locuinţe, între care un duplex şi tot atâtea anexe gospodăreşti. Au ars aproximativ 600 de metri pătraţi acoperiş din tablă pe astereală din lemn. S-au deteriorat aproximativ 300 de metri pătraţi acoperiş şi peste 400 de metri pătraţi planşeu. Trei persoane au suferit atacuri de panică şi au necesitat îngrijiri medicale, dar au refuzat transportul la o unitate medicală. 18 persoane au fost evacuate, iar şapte dintre acestea au fost cazate în căminul internat al Liceului ‘Mihai Eminescu’ din Bârlad.

Primăria municipiului Bârlad a stabilit o serie de măsuri pentru ajutorarea persoanelor rămase fără locuinţe în urma incendiului.

Episcopia Huşilor a iniţiat o colectă în bani şi alimente pentru persoanele ale căror locuinţe au fost distruse.


UPDATE – O echipă din cadrul Primăriei municipiului Bârlad va căuta soluţii pentru sprijinirea persoanelor rămase fără locuinţe în urma incendiului de duminică, în care au ars şapte case şi tot atâtea anexe gospodăreşti dintr-un cartier al oraşului.

Primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş, a dispus ca în sprijinul familiilor afectate să vină imediat cel puţin 20 de angajaţi de la mai multe servicii ale Primăriei Bârlad, în special de la Serviciul de Gospodărie, precum şi alte persoane şi utilaje ale SC Reiser SA, SC CUP SA şi SC Aquavas SA – Sucursala Bârlad. Totodată, au fost cooptaţi şi voluntarii Bibliotecii Municipale ”Stroe S. Belloescu”. Ulterior, s-au alăturat şi 20 de militari bârlădeni. În sprijinul forţelor de intervenţie au venit şi preoţi ai Protopopiatului Bârlad, care le-au adus salvatorilor alimente şi apă.

‘Din păcate, în urma acestui devastator incendiu, locuinţele afectate au fost distruse considerabil. Am luat toate măsurile de urgenţă pentru a veni în sprijinul tuturor familiilor afectate. Momentan, acţiunea este încă în desfăşurare, dar ne bucurăm de concursul multor instituţii şi sperăm ca în cel mai scurt timp să reuşim să degajăm zona şi să începem evaluarea daunelor pentru a putea ajuta cu expertizarea necesară, acolo unde se mai poate, refacerii imobilelor. Aşa după cum am mai anunţat, 28 de persoane au fost ajutate direct, însă doar pentru şapte s-a impus măsura relocării pe timp de noapte. Li s-au asigurat condiţii de cazare şi masă la internatul unui liceu. Imaginile pe care le-am văzut la faţa locului sunt greu de explicat în cuvinte şi de aceea se impune tot concursul nostru pentru a ajuta familiile afectate. Se analizează în continuare situaţia cazării pentru o perioadă de timp mai mare, dacă acest lucru se impune”, a declarat primarul Dumitru Boroş.

De coordonarea acţiunilor se vor ocupa, potrivit deciziei edilului, reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bârlad.

Totodată, vor fi efectuate, în regim de urgenţă, anchete sociale la gospodăriile afectate de către personalul Direcţiei de Asistenţă Socială Bârlad şi va fi întocmită documentaţia privind măsurile ulterioare de către Serviciul Juridic.

Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei urmează să întocmească o listă cu documentele personale distruse de incendiu, în vederea rezolvării situaţiei.


O comisie constituită la nivelul Primăriei municipiului Bârlad va stabili, luni, o serie de măsuri pentru persoanele rămase fără locuinţă în urma incendiului puternic izbucnit într-un cartier de case din localitate, în urma căruia au fost distruse şapte locuinţe şi tot atâtea anexe gospodăreşti.

Primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş, a dat asigurări că vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru oamenii afectaţi de incendiul pe care l-a numit ‘cel mai puternic din istoria modernă a Bârladului’.

‘Măsurile care s-au luat imediat, în limita competenţelor noastre, au fost de a identifica toate familiile care au fost afectate de incendiu, numărul total de persoane şi soluţiile de a le veni în sprijin. Este vorba despre 28 de oameni care au fost victime ale acestui nefericit incident, dar, din fericire, doar pentru şapte, dintre care una netransportabilă, s-a impus măsura relocării pe timp de noapte. Acestora li s-au asigurat condiţii de cazare şi masă la internatul unui liceu local. În cursul zilei de luni se va constitui o comisie care va avea sarcina să analizeze în detaliu situaţia, pe care o voi coordona, pentru a găsi cele mai bune soluţii de a ajuta aceşti oameni. Îmi exprim compasiunea pentru ei şi pentru pierderile lor, îi asigur de tot sprijinul nostru şi sunt totuşi liniştit cu gândul că nu am înregistrat victime umane. La acest moment pot spune că acest incendiu a fost, probabil, cel mai puternic din istoria modernă a localităţii noastre’, a declarat primarul Dumitru Boroş într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a primăriei.

Un incendiu puternic a izbucnit, duminică, într-un cartier de case din municipiul Bârlad, pompierii intervenind mai bine de cinci ore pentru limitarea şi lichidarea acestuia.

Potrivit oficialilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, pompierii vasluieni au intervenit cu 11 autospeciale, dintre care cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autospeciale multifuncţionale, o ambulanţă SMURD şi echipaje specializate, iar în sprijin au sosit două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Galaţi şi Bacău, precum şi reprezentanţi ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul SC Rulmenţi SA Bârlad. La faţa locului a fost solicitată şi o maşină a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire. (Agerpores/ FOTO arhivă radioiasi.ro)

(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)
Regional miercuri, 23 octombrie 2024, 12:46

(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)

De astăzi, timp de cinci zile, la Iași, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT. Manifestarea a ajuns...

(AUDIO) La Iași se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere – FILIT (23 – 27 octombrie)
Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe
Regional miercuri, 23 octombrie 2024, 12:45

Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe

Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti va încheia un acord de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe...

Opera eminesciană, promovată în baza unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Ministerul Afacerilor Externe
„CONCERTUL”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului Iaşi
Regional miercuri, 23 octombrie 2024, 12:02

„CONCERTUL”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului Iaşi

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, invită joi, 24 octombrie, ora 17:00, în Sala de...

„CONCERTUL”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului Iaşi
Concert Extraordinar: Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia la Sala Unirii
Regional miercuri, 23 octombrie 2024, 10:42

Concert Extraordinar: Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia la Sala Unirii

Ateneul Național din Iași vă invită duminică, 3 noiembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Unirii, să luați parte la un eveniment muzical de...

Concert Extraordinar: Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia la Sala Unirii
Regional miercuri, 23 octombrie 2024, 07:08

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de un milion de euro în urma inundaţiilor

Firmele de asigurări au achitat până acum despăgubiri în valoare de un milion de euro în dosarele de daună deschise în urma inundaţiilor...

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de un milion de euro în urma inundaţiilor
Regional marți, 22 octombrie 2024, 19:29

(AUDIO) Iaşi: Liberalii Dangă şi Afloarei, realeşi vicepreşedinţi ai CJ. Consilierii PSD vor ataca legalitatea ședinței de astăzi

Consilierii județeni de Iași, liberalii Marius Dangă și Sorin Afloarei, au fost realeși în funcția de vicepreședinți ai Consiliului...

(AUDIO) Iaşi: Liberalii Dangă şi Afloarei, realeşi vicepreşedinţi ai CJ. Consilierii PSD vor ataca legalitatea ședinței de astăzi
Regional marți, 22 octombrie 2024, 18:52

Neamţ: Circa 50 tone de deşeuri au fost indisponibilizate de poliţişti, în cadrul acţiunii ‘JUPITER’

Circa 50 tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase au fost indisponibilizate de poliţişti, în urma unei percheziţii domiciliare efectuate...

Neamţ: Circa 50 tone de deşeuri au fost indisponibilizate de poliţişti, în cadrul acţiunii ‘JUPITER’
Regional marți, 22 octombrie 2024, 17:45

(AUDIO) Iaşi: UAIC pierde în primă instanţă procesul cu TUIASI privind Palatul Universitar

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a câștigat, astăzi, în primă instanță, procesul deschis de Universitatea „Alexandru...

(AUDIO) Iaşi: UAIC pierde în primă instanţă procesul cu TUIASI privind Palatul Universitar