(UPDATE) Vrancea: Reprezentanţii SJU spun că naşterea femeii decedată în spital a decurs normal; starea i s-ar fi deteriorat brusc
Publicat de Andreea Drilea, 10 iulie 2019, 17:44
UPDATE, ora 17:42 – Naşterea femeii care a decedat, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ Focşani a decurs normal, însă starea acesteia s-a deteriorat brusc şi toată echipa medicală a încercat din răsputeri să îi salveze viaţa, a declarat şeful secţiei de Obstretică – Ginecologie, medicul Rodica Ifrim.
‘Naşterea, până la momentul critic, a decurs normal şi nu a impus operaţie de cezariană. Pacienta a fost bine o perioadă după naştere, timp în care a vorbit cu aparţinătorii, cu soţul, a declarat că a născut… Era bine, dar ulterior starea pacientei s-a degradat brusc şi echipa de gardă a cerut ajutorul echipei de la terapie intensivă. Când pacienta a făcut primul stop cardiac, a fost transferată pe terapie intensivă, unde întreaga echipă de anestezişti cât şi de obstretică au făcut toate eforturile şi au utilizat toate resursele medicale pentru a salva viaţa pacientei. Din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă şi s-a soldat, în cursul zilei de marţi, cu decesul pacientei. Toată echipa a încercat din răsputeri să salveze viaţa mamei’, a declarat medicul Rodica Ifrim.
Potrivit medicului ginecolog care a asistat-o atât pe perioada sarcinii cât şi la naştere, femeia ar fi avut o sarcină cu o evoluţie normală.
‘Pe perioada sarcinii totul a decurs normal, cu excepţia unei colici renale, undeva pe la circa 30 de săptămâni, când la analize au ieşit nişte transaminaze mărite. La ultimul control făcut, am stabilit de comun acord să avem o întâlnire pe 15 iulie. Datorită fisurării membranelor, a venit duminică la spital şi am internat-o. Legat de cezariană, nu a fost o decizie strict a mea. A fost o discuţie cu ambii parteneri, discuţie care s-a finalizat cu o procedură ulterioară, în funcţie de cum va decurge travaliul’, a declarat medicul ginecolog Ionuţ Făinoiu.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, femeia în vârstă de 35 de ani, aflată la prima naştere, a născut în noaptea de luni spre marţi, la ora 24,00, iar complicaţiile au început să apară de la ora 3,00, când aceasta a făcut primul stop cardiac. În ciuda intervenţiei prompte a medicilor, care au transferat-o la terapie intensivă, au urmat alte cinci stopuri cardiace care au culminat cu decesul pacientei în cursul zilei de marţi.
‘Obstretica este imprevizibilă şi evoluţiile sunt fulminante…Se mai întâmplă şi cazuri nefericite’, a spus medicul Rodica Ifrim.
Familia femeii decedate a depus plângere la poliţie, urmând ca ancheta să stabilească dacă a fost culpă medicală sau dacă decesul a intervenit din cauze care nu sunt imputabile spitalului.
‘Familia a depus plângere miercuri dimineaţă la IPJ Vrancea. A fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. În funcţie de rezultatele cercetărilor, vor fi dispuse măsurile ce se impun‘, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Cătălina Murariu.
În paralel cu ancheta organelor de cercetare penală, conducerea spitalului a anunţat că are în derulare propria anchetă administrativă, pentru a stabili dacă există sau nu culpă medicală.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)
Mai multe anchete sunt în desfăşurare după ce o femeie a murit, noaptea trecută, la Spitalul Județean din Focșani, la scurt timp după ce a născut.
Familia acuză medicii că nu au vrut să îi facă femeii operație de cezariană ținând cont că era supraponderală.
Femeia de 35 de ani, din Odobești, a născut copilul pe cale naturală și ulterior a intrat în stop cardio-respirator. Medicii de la Terapie Intensivă au încercat să o salveze, dar în final au fost nevoiți să constate decesul.
Familia a depus plângeri la Poliție și Parchet, solicitând să fie verificat modul în care au intervenit medicii în timpul nașterii.
Cazul este anchetat de autorități, iar polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Cătălina Murariu:
O anchetă internă are loc și la Spitalul Județean din Focșani.
(Radio Iaşi/Mihaela Vlădescu/FOTO radioiasi.ro)