Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE/AUDIO) Instanța a suspendat alegerile de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Poziția conducerii executive a Universității privind situația alegerilor de la UAIC

Publicat de , 14 ianuarie 2016, 08:00 / actualizat: 14 ianuarie 2016, 9:05

UPDATE, 14 ianuarie, ora 8:20 – Consiliul de Administrație al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași nu s-a implicat în niciun fel în procesul de elaborare a Codului “Drepturile și obligațiile studenților UAIC” și a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică din instituție, se arată într-un comunicat al Universității.

Potrivit documentului, conducerea executivă a contestat implicarea Instanţei în autonomia universitară, dar şi dreptul de reprezentare pe care şi-l asumă, în mod nelegitim, liga ce a declanşat acţiunea în instanţă.

În ceea ce priveşte remedierea situaţiei, va fi convocată o întâlnire a Biroului Senatului şi va avea loc o rundă de consultări cu reprezentanţii conducerii executive a universităţii.

Reamintim că Tribunalul Iași a hotărât suspendarea efectelor Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică, adoptată de Senatul Universității la 26 noiembrie 2015, după o sesizare depusă de Liga Studenților. Decizia instanței nu este definitivă. Alegerile în cadrul instituției ar fi trebuit să înceapă săptămâna viitoare.

Redăm mai jos comunicatul de presă:

[quote align=”justify” color=”#999999″]

Consiliul de Administrație al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași nu s-a implicat în niciun fel în procesul de elaborare a Codului “Drepturile și obligațiile studenților UAIC” și a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică din UAIC.

Primul document a fost elaborat de către reprezentanții studenților în Senatul UAIC, în colaborare cu studenții din celelalte structuri de conducere la nivelul facultăților, precum și cu asociațiile studenților, iar ulterior a fost discutat, analizat și aprobat de Senatul Universității în data de

30.01.2014

Metodologia a fost elaborată, discutată și analizată în două ședințe consecutive ale Senatului Universității, din care fac parte, potrivit Legii 1/2011 și în conformitate cu prevederile celorlalte acte normative în vigoare, reprezentanții legitimi ai studenților. Propunerile studenților au fost adoptate fără modificări.

Punctul III.2 din Metodologie care stipulează: “Studenţii aleşi în Consiliile facultăţilor şi cei propuşi pentru Senat trebuie să fi obţinut cel puţin media 8.00 la admiterea în ciclurile de studii sau în anii anteriori şi să fi promovat integral examenele” a rezultat din dezbaterea reprezentanților studenților privind calitatea actului de reprezentare în structurile de conducere ale Universității și facultăților. A fost însușit și aprobat de Senatul UAIC în baza atribuțiilor care-i revin potrivit legii și a autonomiei universitare. Nimeni din personalul didactic nu s-a implicat în vreun fel în decizia studenților și nici nu le-a impus stabilirea unor criterii de departajare sau condiționalități.

Totuși, conducerea executivă consideră că Senatul Universității, incluzând reprezentanții legitimi ai studenților, a procedat corect, respectând integral prevederile art. 203 din Legea nr. 1/2011. Dreptul studenților de a alege și a fi ales în mod democratic „printr-un vot universal, direct și secret, la nivelul diverselor formații, programe sau cicluri de studiu, atât în cadrul facultăților, cât și al universității” este indiscutabil și nu poate fi condiționat de către conducerea universității. În schimb, studenții pot decide să fie reprezentați de persoane care își îndeplinesc misiunea esențială de a învăța și a acumula experiență și, în plus, au disponibilitatea de a desfășura activități în beneficiul binelui instituțional comun și în serviciul colegilor lor. Dacă persoanele din conducerea executivă a Universității și facultăților sau membri ai corpului profesoral s-ar implica în deciziile reprezentanților legitimi ai studenților ar comite un act imoral și ilegal.

Pe de altă parte, pretențiile exagerate ale unor închipuiți reprezentanți ai studenților, care își arogă abuziv și nelegitim dreptul de a folosi numele Universității, și deciziile superficiale ale unor terțe persoane sau entități, indiferent de nivel sau resort, constituie o încălcare gravă a dreptului de reprezentare a majorității covârșitoare a studenților și aduc o atingere nepermisă autonomiei universitare.

Ținând seama de aceste aspecte, Consiliul de Administrație va solicita Senatului Universității să se constituie în ședință extraordinară pentru a analiza situația creată prin contestarea Metodologiei, inclusiv a atribuțiilor sale legitime, și a decide în conformitate cu spiritul Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și al Cartei Universității. Altă interpretare în acest moment, când Senatul nu a analizat și decis un mod de acțiune, este inadecvată.

Orice tribulație privitoare la UAIC este fără temei, iar reprezentanții legali ai acesteia sunt obligați să acționeze în spiritul prestigiului instituției și al tradiției sale academice.

Toate documentele privitoare la alegerile studenților pot fi consultate pe site-ul Universității – www.uaic.ro.

[/quote]

Instanța a suspendat alegerile de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Decizia a fost luată după o sesizare depusă de Liga Studenților din Universitatea ieșeană.

Tribunalul din localitate a hotărît suspendarea efectelor Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică, adoptată de Senatul Universității  la 26 noiembrie 2015.

 Astfel, potrivit deciziei instanței, care nu este definitivă, nu vor putea fi organizate alegeri pentru funcția de rector sau pentru  desemnarea membrilor Senatului instituției.

Președintele Ligii Studenților din Universitatea “Al. I Cuza” din Iași, Silvian Emanuel Man, a declarat, pentru postul nostru de radio, că decizia instanței este una importantă pentru viitorul mișcărilor studențești din România.


”Salutăm decizia instanței. În primul rând, prin această decizie, Universitatea va trebui să înțeleagă că legea educației naționale și legislația națională este mai presus decât orice altă hotărâre care ar putea să fie luată de către o structură de conducere din instituție. Legea trebuie clar respectată, pentru că altfel se dau naștere diferitelor abuzuri, care iată, au fost inclusiv sesizate de către noi la Minister.”

Președintele Ligii Studenților din Universitatea “Al. I Cuza” din Iași, Silvian Emanuel Man, a precizat și care sunt nemulțumirile organizației referitoare la alegerile din instituția de învățământ superior:


”În primul rând alegerile au fost organizate în perioada sesiunii, timp în care studenții nu pot să își exercite, așa cum ar trebui, dreptul de vot, tocmai pentru că ei sunt și reprezentați într-o proporție de 25% în structurile de conducere și în structurile decizionale, având reprezentanți aleși. În al doilea rând au fost introduse anumite criterii discriminatorii pentru a accede în funcția de student reprezentant, mai exact, conducerea instituției, a impus ca fiecare student care dorește să fie ales, sa aibă media minimum 8 și să fie integralist, prevedere care este contrară cu legea educației, ba mai mult decât atât, alegerile au fost organizate, într-o totală discreție, fără transparența de care ar trebui să dea dovadă o instituție în care trebuie să se desfășoare un proces cu adevărat democratic și nu unul de interese.”

Universitatea “Al. I Cuza” din Iași poate ataca decizia Tribunalului în termen de 5 zile. Alegerile în cadrul instituției ar fi trebuit să înceapă săptămâna viitoare.

Contactați telefonic, reprezentanții universității ieșene au declarat că vor formula un punct de vedere oficial în această seară.

(Comunicat de Presă, Radio Iași/FOTO arhiva fotbaluniversitar.ro)

Etichete:
Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei
Prim plan sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:24

Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei

Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, precum şi derivate ale acestora, îşi sărbătoresc onomastica,...

Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei
CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 16:32

CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin

Curtea Constituţională a României a amânat vineri pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş,...

CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin
IAȘI: Manifestări de Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 12:51

IAȘI: Manifestări de Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024

Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024, va fi marcată la laşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, dar şi prin...

IAȘI: Manifestări de Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024
Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 10:16

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul...

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 10:03

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore

Şoferul de TIR care a provocat joi, pe DN 26, accidentul soldat cu decesul a trei persoane, un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica...

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 08:42

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău

La data de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 04:30, un bărbat de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism MCV cu 7 locuri pe DN2-E85 dinspre...

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară