(UPDATE/AUDIO) Sirenele au sunat astăzi în şase judeţe din Moldova, inclusiv la IAŞI
Publicat de Andreea Drilea, 19 aprilie 2017, 09:40 / actualizat: 19 aprilie 2017, 10:56
UPDATE ora 11:30 – Sirenele au sunat, astăzi, la Iaşi, în cadrul celui mai mare exerciţiu de testare a sistemelor de alarmă din ultimii ani. Acţiuni similare au avut loc şi la Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Pompierii vor testa până vineri toate cele 7000 de sirene din ţară, dar şi viteza de reacţie a autorităţilor.
În plus, se va verifica dacă populaţia ştie să reacţioneze în caz de inundaţii, accidente tehnologice sau conflicte armate.
În municipiul Iaşi sunt 20 de sisteme de alarmă care au fost activate.
Despre exerciţiul de astăzi de la Iaşi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Silvia Bolohan:
[quote align=”justify” color=”#999999″]
În judeţul Iaşi sunt 177 de sisteme de avertizare/alarmare şi echipaj de protecţie civilă din care 20 pe raza municipiului. Scopul acestui exerciţiu l-a reprezentat atât instruirea personalului cu atribuţii în domeniu de la nivelul unităţilor adminsitrativ teritoriale precum şi verificarea stării de operabilitate a echipamentelor de alarmare a populaţiei instalate la nivelul localităţilor. Mesajul „tip voce” transmis de către aceste sisteme de alarmare „tip electronic” care sunt instalate pe raza municipiului Iaşi transmit un mesaj tip exerciţiu alarmă la dezastre. Cetăţenii trebuiau să-şi păstreze calmul, să asculte sunetele şi să le identifice şi să se obişnuiască cu această situaţie ca în cazul în care s-ar produce o situaţie de protecţie civilă reală, să acorde atenţie acestor mesaje prin intermediul cărora s-ar transmite exact tipul de comportamente care trebuie să îl adopte cetăţenii. Adăposturi sunt la Iaşi şi acestea sunt în administrarea Primăriei şi sunt utilizate atunci când există imineanţa producerii unor atacuri armate. În restul situaţiilor de protecţie civilăşi discutăm despre situaţiile care sunt pornite aceste sisteme de alarmare, ne referim la inundaţii, la ruperea de baraje hidrotehnice sau la accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, mesajele „tip voce”, aşa cum vă spuneam, vor transmite cetăţenilor exact ce trebuie să facă la momentul respectiv.
[/quote]
Ieşenii au primit cu calm avertizarea prin intermediul sirenelor, proiectate să emită şi mesaje publice, fiind bine informaţi despre acest exerciţiu de testare a sistemelor de alarmă, cel mai mare din ultimii ani.
Colega noastră, Raluca Daria Diaconiuc a stat de vorbă cu câţiva dintre ei:
În România continuă cel mai mare exerciţiu de testare a sistemelor de alarmă din ultimii ani. Ieri au sunat sirenele în şapte judeţe din sudestul ţării, între care Galaţi şi Vrancea.
Până vineri, pompierii vor testa toate cele 7000 de sirene din ţară, dar şi viteza de reacţie a autorităţilor. În plus, se va verifica dacă populaţia ştie să reacţioneze în caz de inundaţii, accidente tehnologice sau conflicte armate.
Astăzi, între orele 10:00 şi 12:00 se vor auzi semnale de alarmă, în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară, între care Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă cetăţenilor să rămână calmi în timpul exerciţiilor de alarmare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, maior Silvia Bolohan:
(Radio Iaşi, Raluca Daria Diaconiuc – corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă adevarul.ro)