Vaslui: La liceele tehnologice au rămas sute de locuri neocupate
Publicat de , 22 iulie 2016, 14:42
După prima repartizare din acest an, la liceele tehnologice din judeţul Vaslui au rămas sute de locuri neocupate, iar profesorii spun că elevii nu ar mai fi interesaţi să se califice într-o meserie. Unul dintre motive este chiar sistemul de învăţământ, care a permis ca ani la rând în clasele cu profil tehnologic să fie admişi elevi foarte slab pregătiţi, ceea ce a pus într-o lumină negativă specializările din domeniul tehnic.
La Vaslui, după prima repartizare computerizată în licee, nu mai puţin de 765 de locuri au rămas neocupate.
Cele mai multe dintre ele sunt în liceele tehnologice, care şi anul acesta au fost nevoite să accepte elevi cu medii de admitere sub 5.
În total, 42 de instituţii de învăţământ liceal din Vaslui au admis elevi cu medii mai mici de 5, iar recordul negativ al admiterii a fost înregistrat la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negreşti, acolo unde un elev a fost admis la profilul Protecţia Plantelor cu media 2,62. De aceea, profesorii cu experienţă sunt sceptici în privinţa randamentului la liceu al acestor elevi.
Profesor Gelu Munteanu: Vă daţi seama, el a venit cu un bagaj foarte mic. Oricâtă străduinţă ar fi din partea cadrelor didactice, nu vor ajunge la un astfel de nivel, încât să poată să absolve un examen de bacalaureat.
Profesor Manuela Furtună: În mod normal, aşa ar fi corect, ca elevul să aibă, totuşi, media 5, pentru că altfel nu ar face faţă la cerinţele liceului.
De aceea, profesorii vasluieni cred că ar fi o soluţie de viitor impunerea unui examen de admitere, însă riscul este ca multe şcoli să nu mai aibă suficienţi elevi. În atare condiţii, elevii fie ei şi cu medii mari sau sub 5 trebuie să ajungă în sălile de clasă pentru a-şi continua studiile, dar dat fiind faptul că la liceele tehnologice ajung în prezent doar copiii slab pregătiţi, elevii cu potenţial refuză din start admiterea la o astfel de şcoală.
(rador/ FOTO newspascani.com)