Vaslui: Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare”, redeschis publicului, după trei ani de la începerea reabilitării
Publicat de gabrielarotaru, 9 ianuarie 2019, 17:44
Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui va fi redeschis publicului, începând de joi, 10 ianuarie, după ce instituţia s-a aflat într-un amplu proces de reabilitare derulat pe parcursul a peste trei ani.
Directorul muzeului, Ramona Mocanu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că expoziţia permanentă a muzeului este organizată pe trei niveluri, cuprinzând o secţiune de arheologie şi istorie, una de etnografie şi artă populară şi o secţiune dedicată personalităţilor vasluiene, dorindu-se un punct de atracţie pentru vizitator şi un model pentru alte muzee din ţară.
„Expoziţia este realizată respectându-se noile direcţii în ceea ce priveşte muzeologia românească. În ultimul timp s-a schimbat oarecum viziunea în domeniu, în sensul că vizitatorul trebuie să fie într-o relaţie ceva mai directă cu obiectul expus în muzeu. Asta nu înseamnă că îl va atinge în mod direct, dar va fi mult mai aproape. Vrem să eliminăm barierele acestea care existau în trecut. (…) Din 2015, investiţiile s-au făcut cu fonduri proprii, dar începând cu anul 2016, am găsit înţelegere la conducerea Consiliului Judeţean şi mulţumesc pe această cale că ne-au sprijinit să facem din Muzeul Judeţean un punct de reper pentru cultura judeţului nostru”, a afirmat Ramona Mocanu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a mulţumit angajaţilor muzeului vasluian pentru implicare şi le-a cerut să dea în continuare dovadă de profesionalism şi să promoveze mai mult activităţile desfăşurate.
„Sper ca ideile noastre să nu se limiteze la ceea ce am făcut până acum, să găsim o deschidere a muzeului în permanenţă către populaţie, să mergem noi către oameni, să încercăm să atragem cât mai mulţi vizitatori. Ritmul vieţii de astăzi face ca nu toată lumea să stea în muzeu, dar dacă vom fi destul de inventivi, sper că vom reuşi să atragem cât mai multă lume, astfel încât muzeul să fie un reper. (…) Sper să existe producţie de carte, căci un muzeu cu intelectuali, cu oameni bine pregătiţi dar care nu produc carte, ştiinţă, articole, nu este chiar împlinit. Ştiu că sunt aici oameni cu pregătire foarte bună. Noi o să încercăm să găsim resursele financiare necesare”, a declarat Dumitru Buzatu.
Lucrările de modernizare a muzeului Vaslui s-au ridicat la o valoare de peste 500.000 de euro. Au fost efectuate lucrări de renovare a clădirii, care nu mai fusese reparată de aproximativ 40 de ani. S-au montat peste 200 de metri de geam termopan securizat şi uşi speciale, pentru respectarea normelor de avizare, iar instalaţia electrică şi cea termică au fost schimbate. Totodată, au fost compartimentate şi dotate toate birourile din instituţie iar laboratoarele în care se face restaurare şi care funcţionau la subsolul clădirii au fost reamenajate şi utilate.
Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, au fost achiziţionate dotările necesare pentru ca profesorii de istorie care doresc să ţină orele de curs pentru elevi în incinta muzeului, să poată face acest lucru.
Taxele pentru vizitarea muzeului sau pentru închiriere unor spaţii în vederea organizării de conferinţe, simpozioane sau alte manifestări, urmează fie stabilite într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Vaslui. (Agerpres/ FOTO realitateadevaslui.net)