Vaslui: Peste 500 de asistenţi maternali nu au justificat banii primiţi
Publicat de Andreea Drilea, 16 iulie 2015, 15:13 / actualizat: 16 iulie 2015, 16:24
Peste 500 de asistenţi maternali profesionişti din judeţul Vaslui nu au depus, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, bonurile justificative pentru sumele primite.
Potrivit directorului instituţiei, dacă asistenţii maternali nu intră în legalitate li se vor pune popriri pe venituri.
”Noi avem restanţă de o lună la plata asistenţilor maternali profesionişti şi o soluţie în cazul celor care nu au adus bonuri care să justifice cheltuielile cu copiii pe care îi au în grijă este să nu le mai facem plăţile pentru acea lună. Dacă situaţia va persista, vom fi nevoiţi să cerem instaurarea de popriri pe salarii’, a declarat, joi, directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ştefănică.
La nivelul judeţului Vaslui sunt în plată aproximativ 1.650 de asistenţi maternali profesionişti. Având în vedere tendinţa reintegrării în familia lărgită a copiilor care au nevoie de ocrotire, numărul asistenţilor s-a menţinut relativ constant.
”Avem la această dată în jur de 50 de cereri venite din partea celor care vor să devină asistenţi maternali profesionişti. Am început cursuri de formare iniţială a asistenţilor şi vom vedea câţi vor fi acreditaţi, aceştia urmând să intre în rezerva existentă la nivelul judeţului’, a spus Ştefănică.
În perioada următoare vor fi pregătiţi asistenţi pentru copiii nou-născuţi abandonaţi în maternitate sau copiii părăsiţi de părinţi în primul an de viaţă. Specialiştii susţin că în astfel de cazuri este nevoie de pregătiri suplimentare, având în vedere că cerinţele sunt mai mari atunci când vine vorba de îngrijirea nou-născutului sau a copilului mic.
‘Pentru copiii foarte mici, este nevoie de pregătire suplimentară. În general, suntem mulţumiţi de activitatea asistenţilor maternali, care reuşesc să facă faţă solicitărilor profesiei. Sunt persoane cu experienţă, responsabile, care nu comit abuzuri, persoane care au o conduită civilizată şi se ocupă cum trebuie de copii. Rar se întâmplă să avem cazuri de retragere a atestatelor asistenţilor maternali profesionişti’, a afirmat Ştefănică.
În cursul acestui an, în judeţ au fost retrase cinci atestate, din cauza neregulilor depistate la asistenţii maternali.
(Agerpres/FOTO arhivă invaslui.ro)