Vaslui: Reprezentanţii APM avertizează cetăţenii cu privire la pericolul arderilor neautorizate de mirişti
Publicat de gabrielarotaru, 21 februarie 2024, 10:12
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui avertizează populaţia cu privire la pericolul reprezentat de arderea neautorizată a miriştilor.
‘Deoarece incendiile provocate de arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, risca să devină o practică cu consecinţe grave asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului înconjurător şi posibil pierderi de vieţi omeneşti, reamintim că protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, cu aplicare permanentă, inclusiv în weekend. Conform OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii legali de terenuri, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă’, precizează într-un comunicat de presă reprezentanţii APM Vaslui.
În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au nevoie de accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui şi de permis de lucru cu focul de la primărie. Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
‘APM eliberează avizul de incendiere, iar cu acel aviz solicitanţii merg la primărie. În cursul anului 2022 am eliberat un singur astfel de aviz, iar anul trecut nu am avut niciun aviz’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul APM Vaslui, Mihaela Budianu.
Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Vaslui, Gabriel Laic a precizat că instituţia nu a dat nicio amendă pentru arderile neautorizate de mirişti.
‘Am încercat să ne axăm pe partea de prevenţie. Trimitem periodic informări către primăriile din judeţ cu privire la măsurile legislative din domeniu. Până acum nu am dat amenzi dar în cazul în care vom găsi abateri care impun astfel de sancţiuni, nu vom ezita să le dăm. Problema arderilor neautorizate rămâne în continuare, dar se constată o scădere a numărului de incendii de vegetaţie uscată’, a a precizat pentru AGERPRES, Gabriel Laic.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, în cursul anului trecut s-au înregistrat 165 de intervenţii la incendii de vegetaţie uscată, faţă de 421 de intervenţii la incendii de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş, în anul 2022. (Agerpres/ FOTO ISU BT)