Vasluienii, încurcaţi de noile reglementări privind sacrificarea şi comercializarea porcilor
Publicat de Andreea Drilea, 13 noiembrie 2023, 14:25 / actualizat: 13 noiembrie 2023, 17:56
Vasluienii care cresc porci în propriile gospodării se declară încurcaţi de noile reglementări privind sacrificarea şi comercializarea acestora.
În plus, postul de director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui este vacant de mai bine de o lună, fapt ce duce la un blocaj în luarea deciziilor şi demararea acţiunilor tematice de control.
Alina Darie vine cu mai multe amănunte:
De peste o lună de zile, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui funcţionează fără director executiv. Până pe data de 5 octombrie a fost delegat să conducă instituţia medicul Costel Niţă, însă de atunci nu a mai fost nimeni numit în funcţie, ceea ce face ca activitatea instituţiei să se desfăşoare cu dificultate, mai ales că în această perioadă premergătoare sărbătorilor, crescătorii de animale au nevoie de coordonare de la nivel local. Medicul veterinar Costel Niţu
Costel Niţu: De pe data de 5 octombrie noi nu avem director, am avut doar în perioada 31 octombrie-3 noiembrie plus patru zile un director şi acuma nu avem.
Localnicii care deţin porci în gospodării, iar în această perioadă vor să îi comercializeze trebuie să ştie că este obligatoriu ca medicul veterinar de circumscripţie să fie informat pentru a elibera avizele necesare. Medicul veterinar Costel Niţu:
Costel Niţu: Crescătorii de porci pot să îşi vândă animalele doar în perioada sărbătorilor de iarnă şi animalele trebuie să fie însoţite de certificat sanitar-veterinar.
În prezent, în judeţul Vaslui, carnea de porc în viu se vinde cu preţuri între 15 şi 20 lei pe kilogram. Medicii veterinari avertizează cumpărătorii să nu achiziţioneze animale sau carne fără documentele care să ateste starea de sănătate şi provenienţa animalelor.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)