Ascultă Radio România Iași Live

Viitorul după viitură – campanie Radio România Iaşi (colecţie audio)

Publicat de Lucian Bălănuţă, 1 octombrie 2013, 09:28 / actualizat: 11 august 2015, 9:43

Drama sinistraţilor afectaţi de inundaţii este surprinsă, adesea, într-un singur act – cel aflat sub imperiul actualităţii. Piesa rulează în continuare, în surdină. Abia atunci, oamenii încep un nou capitol, de la zero. Unii vor scrie direct deznodământul, abandonând pământurile copilăriei. Alţii îşi vor întinde masa de sărbători în locuinţe modulare, ce ţin loc de dormitor, bucătărie şi sufragerie.

Ce culeg oamenii după ce stropii de ploaie le inoculează teamă şi nesiguranţă ?


#1 – Primul pe lista judeţelor prezentate este Vaslui. În urmă cu puţin timp, în localitatea Zorleni, zeci de case au fost afectate după ce rîul care trece prin comună s-a revărsat din cauza ploilor. La scurt timp după, pompierii şi jandarmii s-au înarmat cu lopeţi ca să ridice mâlul din case. Oamenii şi autorităţile din zonă s-au rezumat la a ridica din umeri.

Ascultaţi un reportaj din comuna Zorleni, judeţul VasluiOamenii şi autorităţile, în boxa vinovaţilor (Mihaela Munteanu, Laura Marin, Simona Pop)


#2 – Podul de la Roşcani-Liteni, de peste râul Suceava, a fost sărutat la inaugurare. Sătenii i-au simţit lipsa timp de 3 ani. Pentru ca autorităţile să se mişte în pas de marş în privinţa reconstrucţiei, oamenii au blocat un drum judeţean. Într-un final,  au regăsit podul la locul său.

Ascultaţi un reportaj din comunele Roşcani şi Liteni, judeţul SuceavaSărutul fierbinte al podului (Adriana Dascălu, Laura Marin)

#3 – Judeţul Iaşi agaţă localitatea Răchiteni pe harta dezastrelor de după inundaţii. Mobilzarea de după a fost exemplară. Se întâmpla în 2008, an electoral. În prezent însă, localitatea învecinată, Alexandru Ioan Cuza, raportează tot mai mulţi cetăţeni suferinzi de Sindromul drobului de Siret. Dacă nu se iau măsuri, la o ploaie în ritm alegro, râul ar putea împărţi comuna în două.

Ascultaţi un reportaj din comunele Alexandru cel Bun şi Răchiteni, judeţul IaşiSindromul drobului de Siret (Constantin Mihai, Lucian Bălănuţă)

#4 – Reporterii noştri au poposit zilele acestea la Dorohoi, în judeţul Botoşani, loc în care, în urmă cu trei ani, inundaţiile au făcut ravagii. Până nu demult, oamenii întindeau mesele în locuinţele modulare, investiţiile întârziau şi întârzie să apară, iar rugăciunile către divinitate ajung să devină laitmotivul celor care vor să uite, cât de repede posibil, de nenorocirile născute din furia apelor.

Ascultaţi un reportaj din municipiul Dorohoi şi o serie de zone limitrofe, judeţul BotoşaniSă nu dai, Doamne! (Oana Filip, Andreea Mânzat Daraban)


#5 – În urmă cu 8 ani, Satul Vadu-Roşca din comuna Vulturu a fost acoperit complet de ape. 350 de case au fost distruse, iar 14 oameni şi-au pierdut viaţa înecaţi. La Boţîrlau, sinistraţii de atunci s-au apucat de afaceri. Statul le-a construit case, iar unii oameni au decis să le vândă la scurt timp.

Ascultaţi un reportaj din comuna Vulturu, satul Vadu Roşca, judeţul VranceaSinistrat. Vând casă primită de la Guvern. Rog seriozitate (Mihaela Vlădescu, Ioana Soreanu)

#6 – Orașul Comănești și comunele din împrejurimi au fost grav afectate în urmă cu trei ani de ploile dezlănțuite. Preț de câteva luni, sursele de apă potabilă din zonă nu putea fi folosite, iar soluția a venit tocmai din Cehia. Colegul nostru, Valeriu Ștefan, a strigat adunarea la o masă rotundă în zonă și a despicat, cu tenacitate, tot firul narativ. În final, oamenii i-au promis că lângă icoana din casă, vor așeza și polița de asigurare a locuinței, ca să nu mai fie luați pe nepregătite.

Ascultaţi un reportaj din orașul Comănești, județul BacăuAsigurarea noastră cea de toate zilele (Valeriu Ștefan)

#7 – Reporterii noștri și-au calibrat microfonul și pe coordonatele județului Neamț. În comuna nemţeană Gîdinţi, siguranţa oamenilor depinde de construcţia unui dig care să-i apere de o eventuală viitură pe Siret. La vorbe înainte, la excavatoare înapoi.

Ascultaţi un reportaj din comuna Gîdinți, judeţul Neamț.La vorbe înainte, la excavatoare înapoi (Geanina Buftea, Andreea Mânzat Daraban)

#8 – În judeţul Galaţi apele au început să se retragă, iar viaţa îşi reia cursul. Bilanţul final ajunge să devină provizoriu. Multe case atârnă încă de un fir de păr. Un om din comuna Matca adaptează, de zor, începutul legendei Meşterului Manole la propriul destin. Asta pentru că la scurt timp după ce cultivă roşii în grădină, apa le înghite mişeleşte.

Ascultaţi un reportaj din comunele Matca, Pechea şi Cudalbi, judeţul GalaţiApa continuă să curgă (Lucian Bălănuţă, Andreea Mânzat Daraban, Cristian Ungureanu)



Echipa Radio România Iaşi vă mulţumeşte că ne-aţi sprijinit în misiunea noastră de a găsi filele scenariului de după viitură, într-o serie de poveste. Am ştiut că putem apela la oameni care îşi deschid, oricând, nasturii de la cămaşa sufletului.


Fiecare judeţ al Moldovei a avut, cândva,de suferit de pe urma inundaţiilor.

Zilnic, în cadrul emisiunilor Regional Expres (16:10 – 18:00), dar şi în secvenţa Dimineţile noastre, în intervalul 23-27 septembrie, reporterii noştri au definitivat formula unor reportaje în care developează realitatea de după inundaţii.

Sâmbătă, 28 septembrie, Lucian Bălănuţă a prezentat, într-o ediţie specială a emisiunii Actualitatea în Sinteză, rezultatele acestui demers jurnalistic.


Echipa: Lucian Bălănuţă (coordonator), Laura Marin, Andreea Mânzat Daraban, Ioana Soreanu, Cristian Ungureanu, Constantin Mihai, Valeriu Ştefan, Mihaela Vlădescu, Geanina Buftea, Adriana Dascălu, Oana Filip, Mihaela Munteanu, Simona Pop, Bogdan Sălăvăstru, Iulia Bubuianu, Raluca Diaconiuc.

Etichete:
Războiul copiilor / Gina Poenaru
Campanii marți, 15 noiembrie 2022, 10:30

Războiul copiilor / Gina Poenaru

Putem să ne prefacem că nu știm. Putem să pretindem că este doar scenariul unui film de acțiune. Putem să ne preocupăm de vacanță, de valul...

Războiul copiilor / Gina Poenaru
Minorii din România, între dezinteres politic și delăsare legislativă / Gina Poenaru
Campanii marți, 15 noiembrie 2022, 10:28

Minorii din România, între dezinteres politic și delăsare legislativă / Gina Poenaru

Traficul de persoane și agresiunile sexuale cu victime minori sunt rănile cele mai grave ale societății noastre. Din nefericire, cei mai expuși...

Minorii din România, între dezinteres politic și delăsare legislativă / Gina Poenaru
Poveștile copiilor lăsați în urmă
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:47

Poveștile copiilor lăsați în urmă

Poveștile copiilor rămași în urmă sunt povești cu final trist sau, în cel mai bun caz suspendat. Unii se așteaptă să-și mai revadă...

Poveștile copiilor lăsați în urmă
Părinții și primăriile nu declară copiii rămași singuri acasă / Gina Poenaru
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:19

Părinții și primăriile nu declară copiii rămași singuri acasă / Gina Poenaru

Mii de copii din județul Botoșani cresc așteptându-și părinții să se întoarcă din străinătate. Acești copii trebuie atent monitorizați...

Părinții și primăriile nu declară copiii rămași singuri acasă / Gina Poenaru
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:16

Interviu Margherita Maniscalco şi Roberta Maddalena

„În zona Ragusa, Sicilia, există o comunitate semnificativă de muncitori agricoli, în principal femei ce vin din zona de Nord Est a României....

Interviu Margherita Maniscalco şi Roberta Maddalena
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:12

Ce-ți lipseste cel mai mult? Dragostea mamei

Sărăcia și lipsa de perspectivă au determinat migrația femeilor din regiunea Moldovei în Italia. Copiii rămași acasă au nevoie de suport...

Ce-ți lipseste cel mai mult? Dragostea mamei
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:09

Depresiile grave împing copiii spre suicid!

Descoperă cât de puternic este impactul asupra copiilor lăsați în supravegherea unor bunici adesori prea bătrâni sau a unor persoane...

Depresiile grave împing copiii spre suicid!
Campanii marți, 10 mai 2022, 15:04

Efectele migrației și răspunderea statelor

Mihaela Munteanu, jurnalist Radio România Iaşi a stat de vorbă cu Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Românce din Italia...

Efectele migrației și răspunderea statelor