Vrancea: Atenţie sporită a autorităţilor după depistarea unui caz de trichineloză la un porc ce urma să fie comercializat
Publicat de Andreea Drilea, 22 decembrie 2022, 15:45
Autorităţile vrâncene acordă o atenţie sporită examenului trichineloscopic în contextul sărbătorilor de iarnă după ce, pe 13 decembrie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a depistat un caz de trichineloză la un porc ce urma să fie comercializat, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
‘În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, o atenţie deosebită o acordăm examenului trichineloscopic, examen care pe data de 13 decembrie 2022 a fost pozitiv. Am identificat larve de trichinella la un porc domestic crescut într-o gospodărie non-profesională. Drept pentru care s-au dispus măsuri imediat, s-a confiscat şi incinerat carcasa animalului şi astfel am minimalizat posibilitatea consumului de carne de porc infestată cu trichinella’, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al DSVSA, medicul Adrian Rădulescu.
Acesta este primul caz de trichineloză depistat de autorităţi în ultimii ani, iar DSVSA a intensificat controalele în pieţe şi la comercianţi pentru a minimiza riscurile pentru consumatori.
Examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru comercianţi şi trebuie făcut de către proprietarul animalului, fiind indicat şi în cazul consumului propriu.
‘Examenul trichineloscopic trebuie făcut de către proprietarul animalului, căruia i se emite, după examen, un buletin de analiză prin care se face dovada că examenul este negativ, iar porcul poate fi dat în consum uman. Animalele sacrificate trebuie comercializate doar în spaţii autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Acelaşi examen este recomandat şi pentru consumul propriu. Preţul acestui examen este de 26,18 lei cu TVA, iar în această perioadă se asigură permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în toate pieţele din Focşani, Adjud sau Panciu’, a precizat medicul Adrian Rădulescu.
Autorităţile recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse din carne, dat şi pe cele lapte, peşte şi chiar produse de patiserie specifice sărbătorilor numai din spaţii autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)