Vrancea: Depuneri de coroane la împlinirea a 105 ani de la declanşarea bătăliei de la Mărăşti, la mausoleul din localitate
Publicat de gabrielarotaru, 22 iulie 2022, 13:47
Împlinirea a 105 ani de la declanşarea bătăliei de la Mărăşti, din Primul Război Mondial, a fost sărbătorită, vineri, la mausoleul din localitate, printr-un ceremonial militar şi religios, cu depuneri de flori, a informat Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea.
‘Au trecut 105 de ani de la declanşarea principalei bătălii desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. La Mărăşti, victoria Armatei Române a fost una de răsunet, ofensiva germano-austro-ungară fiind, astfel, stopată. Atacul Armatei Române a început în dimineaţa zilei de 24 iulie 1917, Divizia a 3-a infanterie rupând apărarea inamică, ajutată de loviturile artileriei. Comandantul Alexandru Averescu şi-a demonstrat din plin abilităţile militare, notând apoi în jurnalul său că ‘s-a înregistrat prima victorie în adevăratul sens al cuvântului, adică victorie ofensivă şi defensivă’. An de an îi vom comemora la Mărăşti pe cei care s-au jertfit pentru ţară’, a declarat preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
Ceremoniile au fost organizate de Garnizoana Focşani şi Prefectura Vrancea.
Bătălia de la Mărăşti, desfăşurată între 11/24 iulie 1917 şi 19 iulie/1 august 1917, a fost una din principalele bătălii desfăşurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a încercui şi distruge Armata a 9-a Germană.
Succesul obţinut la Mărăşti a reprezentat eliberarea a 30 de localităţi, o zonă de aproximativ 500 de kilometri pătraţi, determinând comandamentul Puterilor Centrale să deplaseze noi forţe în această zonă a frontului.
Preţul uman plătit de armata română în această bătălie s-a ridicat la 1.466 de morţi, peste 3.050 de răniţi şi 367 de dispăruţi. Spargerea frontului la Mărăşti a determinat inamicul să reconsidere planurile de atac, gândite iniţial pe direcţia Siret-Prut, spre nord-vest, în zona Focşani – Mărăşeşti – Adjud. (Agerpres)