Vrancea: Dialog între liceeni şi actori la Teatrul Municipal Focşani, de Ziua Porţilor Deschise

Publicat de Gabriela Rotaru, 27 martie 2025, 17:43
Câteva zeci de elevi ai Liceului de Artă ‘Gheorghe Tattarescu’ din Focşani, de la clasa ‘Arta Actorului’, au avut ocazia să înveţe direct de la profesionişti, în cadrul Zilei Porţilor Deschise la Teatrul Municipal ‘Maior Ghe. Pastia’, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.
Elevii au asistat la repetiţiile spectacolului ‘O noapte furtunoasă’, ce se va juca astă seară pe scena teatrului focşănean, şi au intrat în dialog cu actorii, primind sfaturi despre ce înseamnă meseria de actor.
Astfel, aceştia au aflat că drumul spre o carieră în teatru sau film nu este neapărat despre talent, ci despre pasiune, curaj şi dorinţa de a experimenta, dar şi despre provocările cu care vine la pachet această meserie.
‘În teatru se spune că nu contează atât de mult talentul, cât capacitatea de a experimenta, dorinţa de a înţelege situaţii, de a accepta provocările acestei meserii, care înseamnă personaje, înseamnă măşti, înseamnă multă disponibilitate de a te putea pune pe tine în pielea altuia. În procesul de creaţie pe care îl presupune această meserie încercăm să ne descoperim veleităţile personale, cine eşti tu ca individ, cum simţi tu, cum gândeşti tu. Nu trebuie să imităm, nu trebuie să ne gândim că trebuie să atingem nişte praguri, nişte standarde, ci trebuie să ne descoperim pe noi înşine. Acesta este primul drum, pe care, dacă îl ţinem constant, vom putea să ajungem acolo unde ceilalţi pot să spună despre noi că suntem talentaţi’, a declarat, pentru AGERPRES profesorul Radu Pocovnicu, de la Liceul de Artă din Focşani.
Deşi secţia ‘Arta Actorului’ este relativ nouă în cadrul liceului, iar mulţi elevi vin fără să ştie exact ce înseamnă actoria, profesorii încurajează explorarea şi descoperirea treptată a artei dramatice.
‘Mulţi îşi fac o părere despre actorie uitându-se la TV sau pe reţelele de socializare, unde se face echivalarea dintre divertisment şi actorie. Ori, ceea ce întâlnesc aici este un proces de creaţie artistică, cu mai multe etape, ceea ce e poate neaşteptat pentru ei’, a explicat profesorul.
În prezent, circa 5% dintre absolvenţii liceului urmează o carieră în actorie, dar profesorii speră că acest procent va creşte pe viitor.
‘Avem deja elevi care au fost admişi la UNATC, şi la ‘Arta actorului’, şi la ‘Păpuşi – marionete’. Ca procent, probabil undeva la 5% dintre cei care termină Liceul de Artă se îndreaptă către o meserie în domeniu. Avem şi absolvenţi care se reorientează reorientează spre această meserie după câţiva ani de la finalizarea liceului’, susţine profesorul.
Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Municipal ‘Maior Ghe. Pastia’ le-a oferit elevilor nu doar o incursiune în culisele teatrului, ci şi o lecţie importantă despre ce înseamnă, de fapt, să fii actor. (Agerpres/ FOTO teatrulmunicipalfocsani.ro)