Vrancea: Intervenţii ale pompierilor la Bilieşti, Suraia şi Lepşa pentru evacuarea apei din gospodării
Publicat de , 22 iunie 2021, 14:37
UPDATE – Pompierii vrânceni continuă intervenţiile pentru evacuarea apei din case, beciuri, subsoluri, anexe gospodăreşti, curţi şi grădini la Bilieşti, Suraia şi Lepşa, a informat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
‘Astăzi, 22 iunie, în localitatea Bilieşti acţionează 44 de pompieri cu o autospecială de transport personal, două autospeciale de primă intervenţie, cinci autocamioane de intervenţie, şapte motopompe transportabile şi zece motopompe remorcabile. La acest moment s-a reuşit evacuarea apei din toate locuinţele, iar în prezent se acţionează pentru evacuarea apei din beciuri, subsoluri, anexe, curţi şi grădini. La Suraia se intervine pentru evacuare apei cu doi pompieri şi un autocamion, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. În zona Păstrăvărie din localitatea Lepşa, intervin patru pompieri cu un autocamion şi o motopompă remorcabilă, pentru evacuarea apei din trei gospodării‘, a precizat ISU Vrancea.
În ciuda intervenţiei pompierilor pentru evacuarea apei de pe DJ 204D, tronsonul de drum Podul Zamfirei – Bilieşti – Suraia rămâne în continuare închis circulaţiei rutiere, deoarece furtunurile de refulare ale motopompelor de mare capacitate cu care se acţionează în zonă împiedică accesul. Totodată, rămâne închis DJ 204E pe tronsonul Ciuşlea – Mirceştii Vechi.
Potrivit ISU Vrancea, în ultimele 24 de ore nu au mai fost semnalate situaţii deosebite cauzate de fenomenele meteorologice şi nici nu s-a impus evacuarea preventivă a persoanelor.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ s-au luat măsuri pentru a se evita cât mai mult inundarea gospodăriilor din zona Bilieşti şi din comunele învecinate şi a precizat că, la acest moment, situaţia este sub control.
‘Situaţia la nivelul judeţului este sub control. Singura zonă vulnerabilă este la Bilieşti – Suraia – Vadu Roşca. (…) Am luat nişte măsuri pe parcursul zilelor anterioare în aşa fel încât să evităm cât mai mult inundarea gospodăriilor din localitatea Bilieşti. Iar începând de aseară, cu motopompele asigurate de ISU Vrancea, se face transferul de apă controlat în aşa fel încât să nu creăm inundaţii în comuna Suraia. La momentul acesta, şi din Suraia s-a luat decizia creării unui şanţ, spargerii unei porţiuni din drumul judeţean din zona Boţârlău, tocmai pentru a nu provoca inundaţii în zona Vulturu. Şi tot aşa încercăm să ţinem sub control‘, a spus Cătălin Toma.
Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, situaţia din judeţ este analizată la nivelul instituţiei pentru a putea cere sprijin de urgenţă din partea Guvernului.
‘Avem probleme serioase în ceea ce priveşte sistemul de îndiguire. Chiar mâine vom avea nişte întâlniri în sensul acesta cu specialiştii în domeniu, în aşa fel încât cu harta curenţilor de aer, cu harta canalelor, să vedem exact ce se întâmplă pentru a putea cere sprijin de la Guvernul României în sensul alocării de urgenţă a unor sume prevăzute special pentru a elimina astfel de riscuri. Este riscant să stai să aşteptaţi că vină din nou apa şi nimeni nu te poate scuza. Aceste şanţuri, aceste canale nu fac parte din proprietatea CJ Vrancea. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne implicăm, pentru că aceste canale pot distruge drumuri judeţene, pot distruge gospodării şi toate aceste vulnerabilităţi trebuie eliminate. Noi am transmis în timp util toate datele către Guvern, iar la acest moment se centralizează rapoartele operative ale UAT-urilor, (…) astfel încât Guvernul să poată aloca în regim de urgenţă sumele necesare pentru acoperirea daunelor cauzate de inundaţii’, a precizat Toma.
În urma fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile, în judeţul Vrancea, zeci de gospodării, curţi şi grădini au fost inundate de apele revărsate şi alte zeci de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, poduri şi podeţe au fost distruse sau afectate de viituri. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)