Vrancea: Peste 100 de şcoli şi grădiniţe – fără autorizaţie de securitate la incendiu
Publicat de gabrielarotaru, 3 septembrie 2019, 18:46
Peste 100 de şcoli şi grădiniţe de pe raza judeţului Vrancea nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu, iar alte 108 unităţi de învăţâmânt nu vor primi nici în acest an autorizaţia sanitară de funcţionare pentru că, deşi multe dintre ele au grupuri sanitare noi, acestea au fost construite în exteriorul unităţilor şcolare.
‘Anul acesta, din cele 492 de clădiri în care funcţionează instituiţii de învăţâmânt, 108 au grupuri sanitare exterioare. Din cele 108, am detectat cu probleme vreo 33, care au şi primit finanţare de la Guvern. Banii urmează să vină, iar directorii şi primăriile vor demara acolo construcţiile. Alte unităţi şcolare au grupuri sanitare foarte bine construite, dar în curte. Nu ştim ce se poate face în acest caz, pentru că deşi grupurile sanitare sunt noi, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea nu le autorizează pentru că nu sunt în interiorul clădirilor de şcoală’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, Dorin Cristea.
De asemenea, peste 100 de şcoli din Vrancea nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, deoarece nu îndeplinesc condiţiile specifice.
‘La nivelul judeţului Vrancea figurează 540 de clădiri – unităţi de învăţâmânt, din care 127 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 310 dintre acestea nu fac obiectul autorizării, fiind construite înainte de anul 1992, iar 103 de unităţi funcţionează, până în prezent, fără autorizaţie de securitate la incendiu’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt ISU Vrancea, Florin Olaru.
Potrivit IŞJ Vrancea, din cele 103 unităţi şcolare care nu sunt avizate de ISU Vrancea, în 49 de clădiri se efectuează în prezent lucrări de construcţie, iar la finalizarea acestora, directorii urmează să întocmească documentaţia necesară pentru autorizare.
Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu este datorată de cele mai multe ori chiar faptului că directorii nu au solicitat emiterea documentelor.
‘În urma unei analize, reprezentanţii ISU Vrancea au ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, neconformităţile care împiedică directorii şcolilor să obţină autorizaţia de securitate ţin chiar de faptul că nu se solicită documentul în sine, dar şi din alte motive, cum ar fi efectuarea de lucrări de modificare a destinaţiei clădirii fără emiterea certificatului de urbanism, fără autorizaţie de construire sau fără proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri în care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesară refacerea acestora’, a spus Florin Olaru.
Acesta a precizat că în toate unităţile de învăţâmânt din judeţul Vrancea sunt respectate normele generale de apărare împotriva incendiilor prin asigurarea căilor de acces şi evacuare, dotarea cu mijloace de primă intervenţie precum şi instruirea personalului de la locul de muncă.
Numărul şcolilor care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu este în scădere faţă de anul trecut, însă acest lucru se datorează faptului că, în ultimul an, 12 unităţi de învăţâmânt din judeţ au fost închise din cauza numărului mic de elevi. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)