Vrancea: Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiaţi la Goleşti, în urma unui focar de pestă porcină
Publicat de Andreea Drilea, 25 ianuarie 2024, 19:11
Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiaţi la Goleşti, în urma unui focar de pestă porcină africană (PPA) izbucnit la cea mai mare societatea comercială de creştere a suinelor din judeţ, a informat, joi, Prefectura Vrancea.
‘Astăzi am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), pentru implementarea unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de PPA respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci şi a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localităţii Goleşti, la Societatea Premium Porc SRL – cod exploataţie RO 1748339003. Vor fi eutanasiaţi circa 20.300 porci de diferite greutăţi urmând a fi îngropaţi pe o proprietate a agentului economic respectând condiţiile de mediu, sanitar veterinare şi bineînţeles de biosecuritate’, a declarat prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.
Potrivit autorităţilor, în urma anchetei epidemiologice, s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri pe raza localităţilor Goleşti şi Cerdac şi s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Slobozia Ciorăşti, Jilişte, Armeni, Oreavu, Gugeşti, Popeşti, Urecheşti, Budeşti, Valea Coteşti, Coteşti, Goleştii de Sus, Blidari, Bonţeşti, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focşani, Mândreşti Moldova, Mândreşti Munteni, Răstoaca, Milcovul şi Gologanu.
Prefectul a făcut apel la crescătorii de suine, persoane fizice şi juridice, pentru adoptarea măsurilor de protecţie specifice şi declararea eventualelor cazuri de animale bolnave.
‘Fac apel către toţi crescătorii de suine din judeţul Vrancea, agenţi economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară: toate porcinele se vor ţine închise în proprietate fără acces la păşunat şi bălţi pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploataţia proprie, va fi anunţat fără întârziere medicul veterinar împuternicit’, a spus Halici.
Complexul de creştere a suinelor de la Goleşti este cel mai mare din judeţ ca număr de animale deţinute şi unul dintre cele mai mari din ţară. Exploataţia a mai fost afectată de PPA şi în urmă cu circa doi ani, când au fost sacrificate circa 30.000 de animale.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)