Vrancea: Peste 25 de cazuri de rujeolă înregistrate în judeţ în ultima lună, cele mai multe la Mărăşeşti
Publicat de Andreea Drilea, 1 martie 2024, 14:56 / actualizat: 1 martie 2024, 17:58
Peste 25 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima lună în Vrancea, cele mai multe dintre acestea în localitatea Mărăşeşti, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
‘În judeţul Vrancea, avem în prezent 26 de cazuri de rujeolă, dintre care 17 confirmate cu laboratorul, trei infirmate, iar alte şase probe în lucru. Nu avem în judeţ focare de rujeolă, dar este de remarcat faptul că la nivelul localităţii Mărăşeşti avem 11 cazuri confirmate, fără a putea vorbi însă de un focar, deoarece nu s-a putut stabili o conexiune epidemiologică între aceste cazuri. Majoritatea cazurilor de rujeolă confirmate sunt la copii, începând de la nou născuţi, la copii de trei sau şapte ani, 14 şi 16 ani, dar şi la tineri de 20 de ani’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Graur.
La nivelul judeţului, acoperire vaccinală a populaţiei cu vaccinul ROR, cel care protejează şi împotriva rujeolei, este de circa 73%, dar creşterea procentului se datorează recuperărilor vaccinale din ultima perioadă, în toamna anului trecut procentul de vaccinare la nivel de judeţ situându-se la circa 48%.
‘Rata de acoperite vaccinală în ceea ce priveşte rujeola este de 75% în mediul urban şi circa 72% în rural. Creşterea faţă de procentul de 49% şi respectiv 48% se datorează recuperării la 24 de luni a celor care la 12 luni nu erau vaccinaţi. În localităţile unde acoperirea vaccinală este mică, pe lângă campaniile de vaccinare pe care le-am făcut în unităţile de învăţâmânt, s-au realizat şi campanii de promovare a vaccinării din poartă în poartă, astfel că, în urma acestor campanii, s-a putut observa o creştere a acoperirii vaccinale. Am mers în comunitate şi am vaccinat din casă în casă, pentru a limita răspândirea bolii în contextul epidemiologic actual. Încercăm să permanentizăm aceste campanii de vaccinare în colectivitate, pentru că astfel ne este mai uşor să vorbim cu părinţii şi să le explicăm importanţa vaccinării’, a precizat Graur.
Printre scăderii ratei de vaccinare se număra campaniile antivaccinare din mediul online, dar şi fenomenul migrator al familiilor, care ajung în final să nu îşi mai vaccineze copiii nici în România, nici în ţările în care ajung.
‘În primul rând vorbim de refuzul nemotivat al vaccinării copiilor. Există un trend de refuz al vaccinării din partea părinţilor. Dintr-o analiză sumară a noastră, există numeroase campanii antivaccinare, mai ales pe reţelele de socializare, care fac conexiuni nereale între vaccinuri şi anumite boli, cum ar fi cele din spectrul autist. Alături de aceste campanii, la fel de multe probleme ridică şi fenomenul migrator al populaţiei, familii care se deplasează cu copiii în afara ţării, nu vaccinează copiii nici la noi în ţară, nici acolo unde ajung, dar ei sunt pierduţi din evidenţele noastre. Dacă acum câţiva ani se vorbea despre o carenţă a vaccinurilor, iar aprovizionarea cu vaccin era deficitară, astăzi nu mai putem vorbi despre acest lucru. Permanent avem vaccinuri pentru rujeolă. Transportăm noi (DSP – n.red.) vaccinurile la medicii de familie, astfel că nu există discontinuitate în aprovizionarea acestora. De aceea am exclus acest motiv atunci când ne raportăm la acoperirea vaccinală în rândul populaţiei’, a susţinut directorul DSP Vrancea.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 25 februarie 2024,la nivel naţional s-au confirmat 6.589 de cazuri de rujeolă. În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 701 de cazuri noi şi două decese.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)