Vrancea: Peste 3.000 de hectare de culturi agricole afectate de fenomenele meteo extreme
Publicat de , 9 iulie 2019, 16:13
Aproape 3.000 de hectare de culturi de câmp, solarii, vie şi pomi fructiferi din Vrancea au fost afectate de bruma târzie şi seceta pedologică de la începutul acestui an, de căderile de grindină din luna iunie şi de vântul puternic, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Vrancea.
Bruma târzie a afectat peste 36 de hectare de suprafeţe agricole cultivate cu pomi fructiferi din zona Focşani. Au fost afectate, în proporţie de 60 până la 85%, 6,27 hectare de cireş, 6,71 hectare de cais, 6,1 hectare de prun şi peste 17 hectare de măr.
Din cauza vântului puternic, în localitatea Ţifeşti au fost afectate 2,56 hectare de solarii. Vântul a distrus folia, dar şi structura de rezistenţă a acestora.
În ciuda sistemelor antigrindină din judeţ, aproape 700 de hectare de culturi agricole au fost calamitate în urma fenomenelor meteo din luna iunie. În localitatea Câmpineanca au fost afectate de grindină 32,76 hectare de viţă de vie, în proporţie de 25%. Mult mai afectată a fost localitatea Ciorăşti, unde grindina a distrus 298,4 hectare de grâu, 266 hectare de porumb, 55 hectare de rapiţă, circa 76 hectare de floarea soarelui şi un hectar de ceapă.
Seceta prelungită a afectat peste 2.300 de hectare de culturi agricole din întreg judeţul, între 10 şi 100%, dintre care 1.160 hectare de grâu, 541 de orz şi 621 hectare de rapiţă.
‘Din cauza secetei prelungite, dar şi a grindinei, care nu a acolit Vrancea nici în acest an, au fost afectate mai multe culturi de grâu, porumb şi floarea soarelui. La grâu avem culturi afectate de la 30% până la 100%. Unde avem 100% este clar că fermierul nu mai are nimic de recoltat. La porumb, culturile au fost afectate în proporţie de 50 până la 100%, iar la floarea soarelui, de la 75 până la 100%. La Năneşti, au fost afectate 155,76 hectare, de porumb, floarea soarelui şi grâu. Din fericire, aici gradul de afectare este cuprins între 20% la floarea soarelui şi grâu şi 25% la porumb. Avem şi suprafeţe însemnate de culturi ecologice, de rapiţă, grâu, floarea soarelui, porumb. Cele mai afectate au fost culturile de rapiţă, circa 55 de hectare, cu un grad de afectare de 60%’, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Vrancea, Maria Bunghez.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Vrancea, fermierii care au avut culturile asigurate vor fi despăgubiţi de companiile de asigurări, iar pentru ceilalţi se aşteaptă decizia Ministerului Agriculturii.
‘Este clar că anul acesta este un an dificil, un an atipic pentru intensitatea fenomenelor meteo din primăvară, dar şi seceta din toamnă şi primăvară care a afectat culturile. Noi am validat aceste suprafeţe şi am transmis datele la minister şi prefectură şi urmează să vedem care va fi procedura. O parte din fermieri au culturile asigurate şi vor fi despăgubiţi de asigurare. Pentru persoanele fizice o să urmeze şi procedura de reducere a normei de venit, în funcţie de gradul de afectare al culturilor’, a mai precizat Maria Bunghez.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)