Vrancea: Peste 300 de ucraineni, înregistraţi la Centrul de Primire Refugiaţi din judeţ
Publicat de gabrielarotaru, 17 martie 2022, 18:45
Peste 300 de ucraineni au fost înregistraţi la Centrul de Primire Refugiaţi Vrancea de la începutul conflictului din Ucraina şi până în prezent, aceştia fiind cazaţi în centre puse la dispoziţie de autorităţi sau la persoane fizice, potrivit Prefecturii Vrancea.
‘Până în prezent, pe raza judeţului au fost luate în evidenţele Centrului de Primire Refugiaţi Vrancea un număr de 314 de persoane refugiate, cazate atât în centrele desemnate de autorităţi, cât şi la persoanele fizice. Joi, capacitatea de cazare din Vrancea în spaţiile de cazare temporară pentru refugiaţi/ persoane strămutate, stabilite prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, era de 232 de locuri. Dintre acestea, ocupate efectiv erau 36 de locuri (14 femei, un bărbat şi 21 de copii). Cât priveşte persoanele refugiate cazate la persoane fizice de pe raza judeţului Vrancea şi luate în evidenţele Centrului de Primire, precizăm că numărul acestora în prezent este 129. La persoanele fizice din judeţ sunt în evidenţă 54 de femei, 14 bărbaţi şi 61 de copii’, se arată într-un răspuns trimis AGERPRES de către Prefectura Vrancea.
Potrivit sursei citate, cele mai multe dintre persoanele care sosesc la Centrul de Primire Refugiaţi din Vrancea nu necesită evaluare medicală sau asistenţă psihologică.
‘Au fost situaţii în care a fost solicitată asistenţă medicală, constând în medicamente pentru diverse afecţiuni preexistente sau pentru simptome de răceală. În Centrul de Primire se face inclusiv triajul epidemiologic şi o primă evaluare a stării de sănătate de către personalul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea. La nevoie, toate persoanele refugiate pot fi evaluate, cu prioritate, cu sprijinul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Pantelimon’ Focşani sau al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea’, a precizat Prefectura.
Hrana refugiaţilor cazaţi în centrele de mai sus a fost asigurată în regim de voluntariat, cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Vrancea, al Crucii Roşii şi al operatorilor economici, iar din 14 martie, ISU Vrancea a încheiat protocoale pentru decontarea hranei cu centrele care găzduiesc refugiaţi, conform legii. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)