Vrancea: Peste 400 de asistenţi maternali îngrijesc copii în plasament; majoritatea provin din mediul rural
Publicat de Andreea Drilea, 11 decembrie 2018, 16:10
Un număr de 405 angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea sunt specializaţi ca asistenţi maternali profesionişti şi au în îngrijire, în regim de plasament, peste 780 de copii din tot judeţul, potrivit instituţiei.
‘În momentul de faţă, în structura DGASPC Vrancea figurează 405 angajaţi, specializaţi ca asistenţi maternali profesionişti, care au în grijă un număr de 784 copii din tot judeţul. Cei mai mulţi asistenţi maternali sunt în comunele Dumitreşti, Spulber, Vrîncioaia şi Paltin’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.
Cele mai multe persoane care aleg să devină asistenţi maternali provin din mediul rural, mai ales din zonele de munte, unde locurile de muncă sunt mai puţine.
‘La Vrîncioaia avem cel mai mare număr de asistenţi maternali din zona de munte a judeţului. Avem circa 40 de asistenţi maternali, care au în plasament peste 65 de copii, printre care şi copii cu dizabilităţi. Ca să fii angajat în zona noastră, altceva nu puteai face. Majoritatea au dorit să ajute copiii, dar şi să aibă un loc de muncă stabil. În general, cei care au ales această meserie sunt localnici care şi-au format gospodării, au teren, locuinţă şi copii şi doresc să rămână în comună’, a declarat, pentru AGERPRES, asistentul social din cadrul primăriei Vrâncioaia, Safta Lepădatu.
În general, femeile sunt cele care se îndreaptă spre această meserie, dar asistenţi maternali pot deveni şi bărbaţii.
‘Mai mult femeile aleg această meserie, dar avem şi cazuri de bărbaţi care au devenit asistenţi maternali. Vorbim de situaţii în care şi soţia şi soţul şi-au luat atestat de asistent maternal profesionist, iar în acest caz familia poate lua în plasament mai mulţi copii. Avem familii care au în plasament patru sau chiar cinci copii’, a spus Safta Lepădatu.
Pentru că nevoia de asistenţi maternali profesionişti la nivelul judeţului este în continuare mare, în prezent, DGASPC Vrancea derulează cursuri de formare profesională, la care participă un număr de 49 de persoane.
(Agerpres/FOTO arhivă ziarullumina.ro)