Vrancea: Peste 80 de porci, sacrificaţi într-o exploataţie din Măicăneşti, după confirmarea virusului PPA
Publicat de , 19 august 2019, 19:23
Peste 80 de porci vor fi sacrificaţi într-o exploataţie din satul Tătăranu, comuna Măicăneşti, unde a fost confirmat, luni, virusul Pestei Porcine Africane (PPA), a informat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.
Prezenţa virusului PPA a fost confirmată la trei porci dintr-o gospodărie.
‘În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, unde în prezent există un număr de 84 capete suine, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie, precum şi instalarea filtrelor rutiere’, a precizat DSVSA Vrancea.
Potrivit instituţiei, gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
La nivelul judeţului, acesta este focarul de PPA unde au fost sacrificate cele mai multe animale.
‘Oamenilor le este teamă, dar speră că boala nu se va extinde şi în alte gospodării. Deocamdată nu au început să-şi taie porcii. Noi am instituit filtre la intrarea şi ieşirea din Satul Nou, localitatea Slobozia Boteşti, precum şi la intrarea şi ieşirea din localitatea Tătăranu. Nu se ştie cum s-au îmbolnăvit porcii. Proprietarul nu îi lăsa liberi, dar spune că ar fi achiziţionat nişte porumb din alte părţi şi ar exista suspiciunea că aşa au contactat boala. Numai DSVSA poate spune cum s-a produs îmbolnăvirea’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Măicăneşti, Costel Necula.
Săptămâna trecută, virusul PPA a fost confirmat la un porc din aceeaşi comună, în Satul Nou, localitatea Slobozia Boteşti, unde au fost instituite, conform protocolului, măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii.
DSVSA Vrancea a solicitat sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor instituite şi a precizat că PPA nu afectează oamenii, nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul având impact la nivel social din punct de vedere economic.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)