Vrancea: Probleme în aprovizionarea cu apă potabilă în mai multe localităţi din judeţ, din cauza secetei
Publicat de Andreea Drilea, 23 august 2023, 19:54
Mai multe localităţi din judeţ se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă potabilă din cauza secetei, dar, ca urmare a investiţiilor făcute, numărul localităţilor în care au apărut astfel de probleme este în scădere faţă de anii trecuţi, spun reprezentanţii operatorului care gestionează serviciul de apă şi canalizare în judeţ.
‘Faţă de anii trecuţi, avem mult mai puţine localităţi cu probleme de apă, acest lucru datorându-se secetei care s-a instalat deja. Avem probleme la Străoane, Tâmboeşti, Cârligele, Vârteşcoiu. Dacă seceta va persista, iar localnicii vor consuma apă cu preponderenţă pentru zona agricolă, vor fi localităţi, în special din zona înaltă, care vor suferi în ceea ce priveşte consumul casnic. La Vârteşcoiu, de exemplu, şi din cauza secetei, dar şi din cauza surselor insuficiente de apă comparativ cu consumul în perioada de secetă, atunci când apa este utilizată în scop agricol, în satele comunei apar probleme de aprovizionare’, a declarat directorul Companiei de Utilităţi Publice (CUP SA), Gheorghe Vasilescu.
Acesta susţine că în perioada de secetă consumul de apă se dublează ca urmare a faptului că localnicii folosesc apa potabilă în scop agricol.
‘Putem spune că în perioada de secetă consumul de apă se dublează. Sursele de apă şi sistemele sunt dimensionate pentru consumul menajer, care este asigurat în perioada de toamnă, iarnă, primăvară. Nu avem probleme în nicio localitate din judeţ, pentru că apa este suficientă. Cum apare problema necesarului de apă în agricultură, pentru că cetăţenii nu folosesc apa din alte surse pentru activităţi agricole, folosesc apa potabilă, apare această deficienţă de apă potabilă’, a precizat Vasilescu.
În prezent, CUP SA Focşani implementează Proiectul Regional ‘Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Vrancea, etapa a II-a’, cu o valoare totală de 941.584.070 lei, din care contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, este de 800.346.460 lei.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)