Vrancea: Proiectele de împădurire la nivelul județului nu au oferit rezultatele scontate
Publicat de Andreea Drilea, 6 noiembrie 2023, 19:04
Suprafaţa pădurilor a crescut în România anul trecut cu 0,1%, în principal datorită introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, dar şi a programelor cu finanţare europeană.
Sunt însă şi proiecte care au eşuat, aşa cum s-a întâmplat în judeţul Vrancea, după cum relatează corespondentul RRA, Gabriel Sava:
Schema de ajutor de stat vizează împădurirea pe suprafeţe de teren agricol cu trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie şi a fost lansată acum un an. Până acum, la nivelul judeţului Vrancea, au fost validate 16 amplasamente cu o suprafaţă de 116 hectare, ceea ce reprezintă cu puţin peste 0,2% din ţinta asumată la nivel naţional.
Unele proiecte au fost respinse ca urmare a unor modificări legislative din vara acestui an.
Ionică Cherciu, din partea Gărzii Forestiere Focşani: La data de 19 iulie anul acesta a fost aprobată şi modificată prin Legea 236 ocazie cu care a fost modificat articolul 1, litera a, alineatul 1, fiind scoasă din categoria terenurilor eligibile suprafeţele ocupate cu pajişti permanente, ceea ce a afectat foarte mult proiectele care au fost depuse, la acel moment, la Garda Forestieră Focşani erau avizate un număr de 22 de amplasamente, cu o suprafaţă de circa 432 de hectare, care automat au devenit neeligibile.
În urma discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene, unităţile administrativ-teritoriale au devenit eligibile pentru decontarea privind lucrările de întreţinere.
Regulamentul a fost modificat în decembrie 2022, dar până la momentul actual nu au fost preluate aceste aspecte şi în legislaţia naţională.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)