Vrancea: Proiectul de hotărâre care limita accesul autovehiculelor-şcoală pe anumite străzi din Focşani, modificat

Publicat de Andreea Drilea, 28 martie 2025, 05:40 / actualizat: 28 martie 2025, 6:45
Proiectul de hotărâre care limita accesul autovehiculelor şcolilor de şoferi pe anumite străzi din Focşani a fost modificat joi, în şedinţa Consiliului Local, după ce primarul Cristi Misăilă a propus mai multe amendamente, care au fost votate în unanimitate.
Edilul a explicat că modificările au fost făcute după discuţii cu reprezentanţii şcolilor de şoferi, pentru a găsi un echilibru între fluidizarea traficului şi nevoile cursanţilor.
Astfel, în intervalele orare 07:00 – 09:00 şi 15:30 – 17:30, cursanţii cu mai puţin de cinci şedinţe de condus nu vor putea circula pe Bulevardul Unirii, Bulevardul Bucureşti, Bulevardul Independenţei, strada Mărăşeşti, strada Cuza Vodă, strada Republicii, Bulevardul Brăilei, strada 1 Decembrie 1918 şi strada Bucegi, cu excepţia autovehiculelor tip şcoală care aparţin şcolilor de şoferi riverane.
De asemenea, miercuri, între 08:00 şi 17:00, şi sâmbăta şi duminica, între 08:00 şi 13:00, maşinile şcolilor de şoferi nu vor avea acces în zona Piaţa Moldovei, respectiv strada Peneş Curcanul, strada Greva de la Griviţa, strada Mare a Unirii pe segmentul cuprins între strada Republicii şi strada Aurora, strada Tudor Vladimirescu, strada Leopoldina Bălănuţă, strada piaţa Moldovei, strada Mărăşti şi strada Duiliu Zamfirescu.
Instructorii auto care nu respectă restricţiile de trafic impuse autovehiculelor şcolilor de şoferi vor fi amendaţi cu sume între 800 şi 1.000 de lei, în timp ce pentru instructorii care nu prezintă caietul cursantului în timpul unui control, amenda este de 400 – 800 de lei.
Iniţial, proiectul prevedea interzicerea totală a maşinilor şcolilor de şoferi pe aceste străzi, însă reprezentanţii şcolilor au ridicat mai multe probleme, printre care faptul că unele şcoli de şoferi îşi au sediul chiar pe străzile vizate de restricţii sau că elevii nu s-ar putea pregăti corespunzător pentru examen, deoarece nu ar avea voie să exerseze pe traseele de testare. Şcolile de şoferi au ridicat şi problema propriilor angajaţi care, din cauza restricţiilor ar trebui să fracţioneze programul de lucru de opt ore, afectând astfel orele de instruire.
Aceste modificări încearcă să găsească un echilibru între fluidizarea traficului şi necesitatea asigurării unei pregătiri corespunzătoare pentru viitorii şoferi. În acest sens, s-a discutat şi despre construirea unui poligon auto în cartierul Mândreşti, unde să aibă loc primele şedinţe practice. Această investiţie ar urma să fie realizată pe terenurile recent incluse în intravilan, conform noului Plan Urbanistic General al municipiului. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro