Vrancea: Protest al medicilor de familie şi al medicilor specialişti din ambulatorii, la Focşani
Publicat de Andreea Drilea, 17 ianuarie 2024, 15:32
Circa 30 de medici de familie şi medici specialiştii din ambulatorii au protestat, miercuri, în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea, ca urmare a nemulţumirilor legate de proiectul de act normativ care le-ar putea scădea veniturile cu 30 până la 50%.
Medicii spun că acest lucru îi pune în imposibilitatea de a mai putea plăti, după 1 februarie 2024, salariile asistentelor medicale angajate, precum şi cheltuielile legate de întreţinerea cabinetelor. Ei au susţinut că nu vor semna contractele cadru cu CNAS.
‘Aceşti bani care vin la CNAS nu sunt bani care vin către medici, ci bani care vin către cabinetul doctorului, care are nişte cheltuieli. Din aceste venituri noi trebuie să asigurăm funcţionalitatea cabinetelor. Asta înseamnă plata asistentelor, plata registratorilor, a întreţinerii, a femeilor de serviciu, a taxelor şi impozitelor etc. Suntem singura categorie care, în condiţiile în care toate lucrurile se scumpesc, nouă ni se reduc veniturile. Noi trăim în funcţie de cât muncim şi valoarea acestui punct. Valoarea punctului în acest moment este la nivelul trimestrului IV din 2019. Dacă acest lucru se va întâmpla (scăderea punctului – n.red.) de la 1 februarie, practic putem spune că muncim cu bani la nivelul anului 2019, dar trăim şi cheltuim cu preţurile şi taxele de la nivelul anului 2024. Nu ştiu cine ar putea să facă acest lucru. Noi nu vom mai semna contractele cadru cu CNAS’, a declarat medic psihiatru Marcel Şarpe, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu Vrancea.
Potrivit acestuia, în urma scăderii punctului, un medic specialist care primeşte de la CNAS 90 de lei pe oră, ar ajunge la un venit lunar, în funcţie de numărul de consultaţii, cuprins între 4.000 şi 8.000 de lei.
‘Sunt nişte calcule pe care le-am făcut la nivelul naţional. La noi, la medicii specialişti, vorbim practic de o scădere a punctului de la 4,5 la 3,3 virgulă. În aceste condiţii, se ajunge ca un medic specialist care primeşte, să zicem, 90 de lei pe oră de la CNAS, din care, după cheltuieli, care sunt cam 50 %, rămâne cu 45 lei pe oră. În funcţie de cât munceşte, la sfârşit aduce acasă între 4.000 şi 8.000 de lei. Acesta ar fi cumva salariul unui medic în anul 2024’, a precizat Marcel Şarpe.
Secretarul Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea, medicul de familie Violeta David, susţine că dacă proiectul de lege va fi aprobat, mulţi medici de familie şi-ar putea închide cabinetele.
‘Avertizăm asupra faptului că vom închide cabinetele de la 1 februarie, dacă nu se va reveni măcar la punctajul care ne-a fost acordat în iulie 2023. Practic, noi suntem în imposibilitatea de a ne mai administra cabinetele, mai ales medicii cu pacienţi puţini, respectiv 1.000 – 1.500 de pacienţi, cărora bugetul nu le va mai permite să ţină asistentele şi să-şi desfăşoare activitatea medicală în condiţii normale. (…) Dacă nu se va reveni la plafonul de anul trecut, probabil ori vom consulta contra cost, ori vom închide cabinetele’, a susţinut Violeta David.
În cursul zilei de marţi, reprezentanţii medicilor de familie şi ai medicilor specialişti din ambulatorii au discutat cu prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, care i-a asigurat că va transmite revendicările acestora ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)