Vrancea rămâne un judeţ cu un deficit mare de medici

Publicat de Gabriela Rotaru, 3 aprilie 2025, 12:48
Problema numărului mic de medici raportat la populaţie este cunoscută de mulţi ani, fiind mai pronunţată în unele zone.
Vrancea rămâne un judeţ în care pacienţii găsesc cu greu un specialist, însă autorităţile speră că vor reuşi să atragă mai mulţi medici în perioada următoare, dacă vor avea şi suportul judeţean şi local.
Corespondentul Gabriel Sava: În ultimul an, cea mai mare unitate medicală cu paturi din Vrancea, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focşani, s-a confruntat cu mai multe situaţii dificile, legate în principal de lipsa medicilor pentru acoperirea unor linii de gardă.
Radu Ilinca, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului: Există un deficit pentru o serie întreagă de secţii, dar acest deficit nu este de natură să pună în pericol furnizarea de asistenţă medicală, este vorba de acele specialităţi deficitare, o problemă care se întâlneşte la nivel naţional, nu neapărat datorită lipsei de medici, pentru că medici există, ci datorită repartiţiei inechitabile şi disproporţionate a medicilor pe teritoriul naţional. La nivelul municipiului Bucureşti avem un număr de medici de trei ori mai mare decât necesarul. La nivelul municipiului Iaşi avem dublu decât necesarul. Judeţul Vrancea se află pe locul 33 în ceea ce priveşte numărul de medici, aproximativ 160 de medici la suta de mii de locuitori.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focşani a rămas singura unitate medicală de acest tip din ţară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. (Rador/ FOTO captură youtube)