Vrancea: SLI solicită ajutorul prefectului pentru recuperarea sumelor restante cu naveta profesorilor
Publicat de Andreea Drilea, 28 septembrie 2018, 15:35
Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea solicită ajutorul prefectului judeţului pentru recuperarea sumelor restante cu naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar, potrivit unei adrese a SLI Vrancea.
‘Deşi există H.G. nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat prin care personalul didactic beneficiază de decontarea cheltuielilor pentru navetă, unele administraţii publice locale nu respectă art. 2’, se arată în adresa înaintată de SLI către prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea.
Sindicaliştii solicită prefectului să nu aprobe bugetele pe anul 2019 pentru primăriile care nu cuprind şi sumele aferente decontării navetei cadrelor didactice.
‘Solicităm sprijin, astfel încât, atunci când se constituie bugetele pentru anul 2019, UAT-urile să cuprindă şi sumele aferente decontării cheltuielilor cu naveta conform HG 569/2015’, precizează SLI Vrancea.
Potrivit datelor SLI Vrancea, pe raza judeţului sunt primării care nu au decontat cheltuielile cu naveta cadrelor didactice chiar şi din anul 2015.
‘Pe raza judeţului Vrancea sunt U.A.T.-uri care nu au decontat cheltuielile cu naveta: Primăria Mărăşeşti – din februarie 2017, Primăria Bârseşti – din septembrie 2017, Primăria Bogheşti – din ianuarie 2018, Primăria Tănăsoaia – din septembrie 2015, Primăria Goleşti – din septembrie 2015, Primăria Suraia – din mai 2018, Primăria Andreiaşu – din septembrie 2017, Primăria Vrâncioaia – din ianuarie 2018, Primăria Slobozia Bradului – din ianuarie 2018’, spun reprezentanţii SLI Vrancea.
Potrivit articolului 2 din H.G. nr. 569/2015, primăriile au obligaţia de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei beneficiarilor din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde este situată unitatea de învăţământ la care au postul. Sumele se asigura din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
(Agerpres/FOTO arhivă reporterul.ro)