Vrancea: Suport pentru femeile victime ale violenţei domestice, la Adjud, în cadrul proiectului #ŞiEuReuşesc
Publicat de , 9 martie 2020, 11:12
Un grup de suport pentru femeile victime ale violenţei domestice, care să le ajute să treacă peste traumele suferite şi să depăşească situaţia de vulnerabilitate, va fi organizat la Adjud, în cadrul proiectului #ŞiEuReuşesc, derulat în România de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen.
Grupul de suport îşi propune să asigure atât suport terapeutic, prin participarea la şedinţele de grup, cât şi sprijin juridic, medical sau de mediere.
‘Să învingi violenţa este foarte dificil fără o reţea de suport în jur. În violenţa domestică, agresorul distruge sistematic legăturile victimei cu persoanele apropiate, de care doreşte să ascundă abuzul. Grupul are o forţă specială, forţa să unească, să susţină şi să dea putere. De cele mai multe ori femeile nu îşi doresc decât oprirea agresiunii. Ele nici nu văd limpede ce anume întreţine situaţia aceea de conflict, cum anume să se ajute, ce ar trebui să facă. Cam toate aceste conştientizări au loc prin participarea la şedinţele de grup, în cadrul cărora participantele văd că mai sunt persoane în situaţii similare, îşi validează trăirile prin celelalte poveşti şi simt că nu sunt sigure pe parcursul acestei experienţe traumatice. Fiecare femeie va simţi suportul celorlalte participante şi va afla că există soluţii pentru a avea o viaţă mai bună. Experienţele de grup creează comuniune, oferă putere şi un cadru care stimulează vindecarea‘, a declarat, pentru AGERPRES, iniţiatoarea grupului de suport la Adjud, psihoterapeutul Elena Viorica Miron.
Potrivit acesteia, grupul va fi format atât din femei care se confruntă cu situaţii de violenţă domestică, cât şi din femei care au reuşit să depăşească această experienţă şi sunt dispuse să o împărtăşească, precum şi din specialişti care vor oferi suport juridic sau medical, în funcţie de situaţie.
‘Grupul este format din participante femei aflate în diferite etape, unele care s-au desprins din relaţii abuzive sau altele care se confruntă acum cu fenomenul violenţei domestice, cât şi din specialişti. Dinamica de grup facilitează trecerea dincolo de frică, ruşine, frustrare, neputinţă sau durere şi stimulează resursele interioare pentru a redobândi puterea, încrederea şi curajul pentru a trece peste o astfel de experienţă. Grupul de sprijin este o formă de consiliere pentru depăşirea traumei. Femeile vor primi în primul rând sprijin terapeutic, dar vor primi şi asistenţă juridică sau medicală, după nevoi, în funcţie de situaţia de vulnerabilitate cu care se confruntă fiecare. Avem o colaborare cu un avocat care le va asista pro-bono. Ne dorim să avem cât mai curând şi o colaborare permanentă cu un medic’, a spus Elena Viorica Miron.
Specialistul a subliniat că acest grup de suport nu înlocuieşte serviciile specializate existente în comunitate, ci vine în completarea acestora, propunând victimelor o experienţă diferită.
‘Acest tip de suport nu înlocuieşte serviciile specializate de tipul centrelor de primire în regim de urgenţă sau a adăposturilor pentru femeile victime ale violenţei domestice, ci vine în completare şi poate creşte eficacitatea intervenţiilor în aceste cazuri. Grupul ajută femeia victimă a violenţei domestice să acceseze servicii specializate şi să primească informaţiile şi încrederea necesară pentru a depune plângere şi a obţine ordin de protecţie şi mai ales să facă faţă şi să dezvolte noi mecanisme de apărare şi de a relaţiona nonconflictual, pentru a nu se pune în situaţii de risc pe sine şi/sau copiii aflaţi în familie’, este de părere psihologul.
Grupul de suport este prima iniţiativă de acest gen la nivelul judeţului Vrancea, dar astfel de grupuri există deja în alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Braşov, Sibiu sau Satu Mare, şi, de obicei, femeile care fac parte din grupul de sprijin în calitate de victime ale violenţei devin, la rândul lor, îndrumătoare pentru alte femei aflate în situaţii vulnerabile.
Victimele violenţei domestice pot accesa informaţia la secţiile de poliţie sau la primăriile din comunele din judeţul unde a fost deja diseminată informaţia. Din motive de siguranţă, atât pentru participanţi, cât şi pentru specialiştii care oferă serviciile, locaţia în care vor avea loc întâlnirilor nu se comunică decât celor care vor face parte din grupul de sprijin şi ar putea fi schimbată în funcţie de situaţie.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)