Vrancea: Un număr de 16 evenimente, dedicate Zilelor Europe ale Patrimoniului, în weekend
Publicat de Andreea Drilea, 17 septembrie 2016, 05:52
Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP), care sunt sărbătorite la finalul acestei săptămâni în judeţul Vrancea, sub egida Consiliului Judeţean şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, prilejuiesc derularea a 16 evenimente sub genericul ‘Rolul determinant al comunităţilor locale în activitatea de definire şi protejare a patrimoniului cultural’.
Actuala ediţie a manifestării, a XXIV-a, a suitei de manifestări organizate de Muzeul Vrancei, Biblioteca Judeţeană ‘Duiliu Zamfirescu’, Galeriile Centrului Cultural Vrancea, Ateneul Popular Focşani, în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale axate pe pe domeniul culturii şi educaţiei, a debutat vineri prin deschiderea unei expoziţiei foto-documentară ‘Monumente Istorice din Municipiul Focşani – creaţii culturale de arhitectură, lăcaşuri de cult şi zone memoriale’.
‘Expoziţia se doreşte, concomitent cu prezentarea unor creaţii culturale valoroase, şi o punere în temă actualizată, prezentată publicului într-o manieră modernă, privind eroicele lupte purtate de armata română în Primul Război Mondial, în vara anului 1917, în zona judeţului Vrancea, evenimente dramatice ce au deschis drumul spre realizarea statului român unitar la 1 decembrie 1918’, a declarat pentru AGERPRES Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură a judeţului Vrancea.
Seria de evenimente a fost întregită vineri prin deschiderea la Biblioteca Judeţeană a unei expoziţii reprezentative de carte veche aflată în bibliotecile publice ori personale din judeţ. Între cele peste o sută de exemplare prezentate publicului, multe în premieră, se află trei volume clasate în categoria Fond al patrimoniului cultural naţional mobil, respectiv ,,Carte folositoare de suflet, despărţită în trei părţi’, tipărită de Mitropolia Iaşi în anul 1819, ,,Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuinţarea româneştii tinerimi’, scoasă de sub tipar tot de Mitropolia Iaşi în 1824, şi ,,Ceaslov’-ul apărut la Mitropolia Moldovei în anul 1846. Expoziţia poate fi vizualizată şi pe site-ul bibliotecii.
Tot de vineri, Galeriile Centrului Cultural Vrancea găzduiesc o ‘Expoziţie de artă populară’ , pe simeze şi în vitrine fiind prezentate obiecte realizate de elevii îndrumaţi, în cadrul unor ore special destinate, de meşteri populari de renume nu numai în comunităţile din care fac parte.
Sâmbată, 17 septembrie, va avea loc ediţia a doua a turului de ciclism ‘Mausolee pe bicicletă’, eveniment ce se va derula pe un traseu pe parcursul căruia participanţii vor poposi la mausoleele Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja.
,,Cu această ocazie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură se va implica direct în colectarea de fonduri în campania ‘Brâncuşi este al meu’, a precizat directorul DJC Vrancea.
Alte evenimente organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului în judeţul Vrancea sunt programate sâmbătă şi duminică la Casa de Cultură ,,Tudor Vornicu’ din Adjud – simpozionul ‘Istorie şi cultură în oraşul de la confluenţa Trotuşului cu Siretul’, Liceul Tehnologic ,,Eremia Grigorescu’ din Mărăşeşti – ce va găzdui lucrările Seminarului ‘Vrancea, târâm al jertfei’, dar şi la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi’ din Focşani unde se va discuta despre ‘Tineri şi lecţia moştenirii culturale’.
Primăria comunei Bordeşti va deschide, în premieră, o expoziţie de fotografie, pe simeze aflându-se valori culturale vrâncene surprinse de pasionaţi ai imaginii din judeţ.
Căminul Cultural din Năneşti propune dezbaterea ‘Comunitatea rurală din Vrancea în Comunitatea europeană’, iar Mănăstirea Brazi din oraşul Panciu va găzdui Concursul interjudeţean cu tema ‘Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie’, ce a vieţuit în lăcaşul de cult vrâncean, manifestare ajunsă la a VIII-a ediţie.
(Agerpres/FOTO arhivă 5focsani.ro)