Vrancea: Viticultorii vrânceni îi cer ministrului Daea să le faciliteze dotarea cu utilaje agricole
Publicat de , 18 septembrie 2018, 16:19 / actualizat: 18 septembrie 2018, 17:44
Viticultorii vrânceni îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să le faciliteze dotarea cu utilaje agricole care să le înlesnească munca, potrivit declaraţiilor preşedintelui Federaţiei Viticulturii din Vrancea, Manole Toader.
‘Ministrul Daea are o datorie faţă de vrânceni, faţă de viticultura şi horticultura din Vrancea. Ne-a promis vreo 30 şi ceva de combine de recoltat prin programul SAPARD şi nu s-a ţinut de cuvânt, iar în Vrancea lucrăm cu forţă de muncă din ce în ce mai necalificată, cu preţuri de cost pe forţa de muncă foarte mari, ceea ce constituie un impediment pentru noi, viticultorii. Ne ridică costurile de producţie şi devenim necompetitivi faţă de ţări precum Ungaria, Bulgaria, faţă de Franţa’, a declarat, marţi, Manole Toader.
Potrivit sursei citate, problema reală a viticulturii este dotarea cu mijloacele de producţie fără de care nu se poate face performanţă.
‘Degeaba ai combinate de vinificaţie noi şi plantaţii noi. Nu ai cu ce să le lucrezi (plantaţiile – n.r.), cu ce să faci tratamentele fito-sanitare sau recoltarea la timpul potrivit. Dacă se fac manual, se fac cu mari întârzieri şi costuri foarte mari de producţie’, a menţionat preşedintele Federaţiei Viticulturii din Vrancea.
Acesta consideră că este nevoie de o politică guvernamentală pe termen lung care să asigure accesul viticultorilor şi horticultorilor nu numai la programele de reconversie a culturilor viticole, dar şi la dotarea cu utilaje agricole.
‘Ministerul nu are nicio politică pe termen mediu şi lung pentru dotarea cu mijloace agricole. Degeaba le-a dat tinerilor bani să facă plantaţii, dacă nu le-a dat şi bani pentru mijloacele de producţie’, spune Manole Toader.
Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, având un patrimoniu viticol de circa 25.000 ha, reprezentând circa10% din suprafaţa viticolă a României. Judeţul Vrancea deţine trei podgorii importante, respectiv Panciu, Coteşti şi Odobeşti. (Agerpres/FOTO udtr.ro)