Vrancea: Zeci de familii din Bordeasca au fost evacuate; apa are înălţimea de un metru
Publicat de Andreea Drilea, 12 octombrie 2016, 14:40
Circa 30 de familii din comuna Tătăranu, satul Bordeasca, au fost evacuate din locuinţe, de autorităţi, după ce apa canalul de desecare a refulat iar viitura a ajuns la un metru înălţime, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea.
Autorităţile nu pot interveni cu motopompele pentru că nu au unde să deverseze apa, tot satul fiind practic inundat.
‘Oamenii au fost evacuaţi la rude. Am trimis şi o salvare pentru a evacua o persoană care nu este transportabilă. Apa a ajuns la circa un metru înălţime în această localitate. Inundaţiile s-au produs din cauza canalului de desecare Bălanu. Apa care a venit peste câmp, din zona Sihlea, plus ce era pe canal, a creat aceste probleme. Nu putem acţiona cu motopompe pentru că nu avem unde deversa apa. Autorităţile s-au descurcat pe plan local deocamdată, există şi un cămin cultural şi o şcoală unde pot fi cazaţi sinistraţii. Le-am pus la dispoziţie saci cu nisip ca să înalţe un mal în zonă’, a declarat prefectul Sorin Hornea.
În satul Bordeasca au fost suspendate şi cursurile şcolare.
Probleme se înregistrează şi în comuna Sihlea, unde cel puţin 70 de gospodării au fost inundate după ce râul Slimnic s-a revărsat.
‘Practic, digul este inexistent, a refulat pârâul Slimnic şi a inundat toată zona. Situaţia este destul de grea şi aici, dar este sub control’, a declarat prefectul judeţului Vrancea.
Sorin Hornea susţine că inundaţiile sunt cauza în special de distrugerea digurilor după retrocedarea acestora.
‘A fost o dezvoltare haotică, nu au fost planuri de sistematizare. În zona de nord a Focşaniului era un canal de desecare al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare care a fost retrocedat şi care în momentul de faţă nu mai preia apele. Canalizarea oraşului este depăşită, refulează în nişte curţi. Am discutat cu primarul această situaţie şi urmează să facem demersuri chiar pentru expropriere. Se impune o recartografiere a acestor canale, să vedem unde au fost retrocedate şi trebuie reparate. Teritoriul era amenajat controlat până în 1989. Au apărut aceste retrocedări care nu au ţinut cont de structurile de desecare şi reţeaua de canale a ANIF-ului şi avem situaţii în care oamenii s-au extins cu grădinile şi au distrus digurile’, a declarat prefectul Sorin Hornea.
În judeţul Vrancea au fost inundate municipiile Focşani şi Adjud, oraşul Mărăşeşti şi comunele Gugeşti, Urecheşti, Bilieşti, Homocea, Ploscuţeni, Năneşti, Sihlea, Vânători şi Tătăranu.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)