Vrancea: Ziua iei, sărbătorită la Focşani printr-o expoziţie de cămăşi tradiţionale vechi purtate în spectacolele de teatru
Publicat de Andreea Drilea, 24 iunie 2022, 14:29 / actualizat: 24 iunie 2022, 18:17
Ziua iei a fost sărbătorită, vineri, la Focşani printr-o expoziţie de cămăşi tradiţionale vechi purtate de-a lungul timpului în spectacolele de teatru jucate pe scenele din municipiu.
‘Astăzi este o zi importantă pentru noi, pentru români, pentru întreaga creştinătate, ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Dar şi Sânzienele, şi ziua Iei. Ia este într-adevăr un simbol naţional, cred că îl iubim cu toţii şi eu, personal, mă bucur că în ultima perioadă tot mai mulţi tineri au început să îmbrace, măcar în această zi specială, cămaşa populară românească, care înseamnă istorie, tradiţii, înseamnă cultura românilor. Aici, în holul primăriei, am realizat o expoziţie cu nişte ii mai speciale, foarte vechi, şi cred că cei care trec prin primărie având şi alte nevoi, îşi vor delecta ochii cu aceste exponate, absolut extraordinare, făcute de mâna meşterilor populari de acum aproape 100 de ani sau poate chiar mai mult. Avem trei cămăşi femeieşti şi două bărbăteşti, care au fost purtate de-a lungul timpului în spectacolele de teatru de la Focşani’, a declarat managerul Teatrului Municipal ‘Maior Ghe. Pastia’ din Focşani’, Sorin Francu.
Potrivit managerului Sorin Francu, una dintre cămăşile bărbăteşti a fost purtată de actorul Ion Haiduc, de la Teatrul Nottara din Bucureşti, în diversele reprezentanţii avute la Focşani în rolul lui Moş Ion Roată, iar cealaltă a fost purtată de Sorin Francu şi Sorin Rusu în spectacolul ‘Dănilă Prepeleac’.
De asemenea, una dintre cămăşile femeieşti a fost purtată de actriţa Leopoldina Bălănuţă în spectacolul ‘Matca’, de Marin Sorescu, dar este purtată şi astăzi în diverse spectacole de angajaţi ai Teatrului Municipal ‘Maior Ghe. Pastia’, în timp ce altă cămaşă a fost purtată de actriţa Valeria Seciu în unele spectacole de teatru puse în scenă la Focşani.
Iile, creaţii ale unor meşteri populari din zona Paltin, Nereju sau Năruja, sunt cusute manual, cu motive tradiţionale vrânceneşti, unele cu fir de argint, sunt vechi de peste 100 de ani, dar au reuşit să treacă testul timpului, fiind şi astăzi îmbrăcate de actorii Teatrului Municipal în diferite reprezentanţii artistice.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)