Ziua Culturii Naționale în străinătate
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 ianuarie 2015, 11:00 / actualizat: 15 ianuarie 2015, 12:50
Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României, sub titlul „Roata culturii românești”/ „The Wheel of Romanian Culture”.
Evenimentele au loc între 15 și 17 ianuarie, în Sala Auditorium a Institutului, la Cenaclul „Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
În 15 ianuarie, la ora 19.00, este vernisată expoziția de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evoluția și eflorescența culturii naționale. Expoziția cuprinde peste 100 de portrete expuse pe 20 de panouri. Afișul expoziției este reprezentat de celebra roată ce marchează parcurile, locurile de entertainment, sărbătorile tuturor generațiilor în România, dar și pretutindeni în lume.
Vezi şi Invitaţii Radio Iaşi de Ziua Culturii Naţionale – Eva Iova, redactorul Şef al revistei “Foaia Românească”, Gyula (Ungaria) şi Valeriu Matei, directorul ICR “Mihai Eminescu” Chişinău (Republica Moldova)
Din galeria de portrete ale marilor creatori români nu lipsesc: Eminescu, Ion Luca Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Mateiu Caragiale, Bacovia, Ion Slavici, Emil Botta, Goga, Coșbuc, Ion Pillat, Adrian Maniu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Urmuz, Benjamin Fondane, H.P. Bengescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Magda Isanos, Ileana Mălăncioiu, P.P. Negulescu, Alice Voinescu, Vladimir Streinu, Nicolae Steinhardt, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Brâncuși, Ion Țuculescu, Teodor Pallady, Marcel Iancu, Ștefan Luchian, Gheorghe Pătrașcu, Tonitza, Steriadi, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Tudor Vianu, George Călinescu, Mihail Dragomirescu, Perpessicius, Pompiliu Constantinescu, Dimitrie Paciurea.
Sunt prezentați: Nicolae Manolescu, Alice Voinescu, Anton Dumitriu, Ioan Vlad, Mircea Cărtărescu, Marin Preda, Anatol Vieru, Mansi Barberis, Gellu Naum, și scriitori români din America: Norman Manea, Theodor Damian, Alexandru Codrescu, Nina Cassian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Doina Uricariu, Saviana Stănescu, Bogdan Suceavă, pentru a cita doar câteva din numele creatorilor ale căror portrete figurează în expoziția de la ICR New York.
Tot în ziua 15 ianuarie este vernisată și expoziția de carte de la ICR New York, intitulată „Literatura română de la marii clasici la avangardă”, care a selectat din biblioteca institutului mari scriitori români, clasici, moderni și contemporani, și câteva din volumele lor care au marcat definitiv istoria și valorile literaturii române. Expoziția mai conține, pe lângă volumele scriitorilor, și câteva copii după manuscrisele lor.
Totodată, în ziua de 17 ianuarie, directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, susține conferința „Eminescu: Scrisoarea continuă”, în cadrul unui amplu simpozion ce va dura toată ziua și care se desfășoară sub auspiciile Cenaclului literar „Mihai Eminescu”, condus de scriitorul Theodor Damian.
La Paris, o expoziție de pictură și sculptură Silvia Radu este vernisată cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în Galeria Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris; expoziția este deschisă până la 13 februarie. Scriitoarea Florina Ilis își lansează vineri, 16 ianuarie, romanul „Viețile paralele” — „Les Vies paralleles”, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris.
Seria de evenimente organizate de institut cu ocazia Zilei Culturii Naționale mai include joi, 15 ianuarie, un concert al pianistei Ana Antonia Tudose, care are loc în Salle Byzantine du Palais de Behague, reședința ambasadorului României în Franța. Programul cuprinde lucrări de Mihail Jora; Domenico Scarlatti; W.A. Mozart; Paul Constantinescu; Marțian Negrea; Carl Filtsch; Frederic Chopin.
Institutul Cultural Român Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale prin lansarea, în Belgia și Olanda, a antologiei de lirică românească din Republica Moldova „Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes” (Floare de sânge cu petale ninse), în traducerea lui Jan H. Mysjkin și Jan Willem Bos, în prezența poetului Nicolae Spătaru și a celor doi antologatori (Poëziecentrum, Gent).
La Veneția are loc o seară literară la care participă studenții cursului de limbă, literatură și cultură română de la Universitatea Ca’ Foscari, în sala „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU).
Programul include proiecția unui fragment din primul documentar despre viața poetului, realizat în anul 1914; o prezentare de imagini noi și de epocă ale locurilor din Botoșani, Iași și București care păstrează amintirea poetului, sub titlul ”Orașele lui Mihai Eminescu”, concepută de studenții universitari, și un recital de poezii alternate cu fragmente clasice interpretate la vioară.
De asemenea, un concert de muzică contemporană și o expoziție de fotografie cu imagini-simbol pentru cultura română se numără printre evenimentele organizate de ICR de la Varșovia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Române.
Orchestra Filarmonicii din Gorzow Wielkopolskich, avându-l ca solist pe flautistul Ștefan Diaconu, iar la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Florea, susține un concert, în programul căruia se regăsesc lucrări de George Enescu, Cristian Florea și Ion Dumitrescu.
Totodată, în capitala Poloniei, se organizează o expoziție de fotografie în aer liber, cu imagini-simbol pentru cultura română: ceramica de Horezu, aflată pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO.
Expoziția este realizată de ICR Varșovia împreună cu Ambasada României, fotografiile aparținând Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București. Evenimentul beneficiază de susținerea financiară a Societății Pesa din Bydgoszcz.
Tot la Varșovia, în data de 17 ianuarie, vine rândul copiilor să se bucure de sărbătoarea Culturii Române, acestora fiindu-le dedicat un eveniment cu povești românești, interpretate, în limba română, de actori profesioniști.
Astăzi, la Chişinău vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din grădina publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Seria evenimentelor dedicate Zilelor Culturii Naţionale se va încheia duminică, cu premiera lucrării simfonice “Mănăstirea Argeşului”.
(Agerpres/ FOTO