Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
Publicat de gabrielarotaru, 27 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 27 ianuarie 2017, 7:02
Marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
Rezoluția 60/7 respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parțial, și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU.
Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 61/255, adoptată la 26 ianuarie 2007, condamnă orice negare a Holocaustului și îndeamnă toate statele membre fără rezerve să respingă orice negare a Holocaustului.
Primăria Municipiului Iaşi, alături de Center for Socio-Economic Studies and Multiculturalism şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează Simpozionul „Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Tinerii ieşeni şi memoria Holocaustului în comunitate”, vineri, 27 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Muncipiului Iaşi.
Simpozionul abordează o problematică de o relevanță majoră în contextul socio-politic actual care promovează multiculturalismul și toleranța sub toate aspectele sale.
Simpozionul este o manifestare științifică ce are ca scop popularizarea problematicii Holocaustului în rândul tinerilor. Este un instrument educațional util și necesar care va face posibil ca lecțiile istoriei să devină instrumente prin care tinerii pot contribui la construirea unei societăți bazate pe toleranță și respect între oameni și popoare, valori indispensabile în contextul multicultural actual. În acest scop, în cadrul simpozionului vor fi abordate, pe lângă aspectele istorice ale Holocaustului si probleme actuale ale diversității culturale.
Simpozionul va reuni reprezentanți ai mediului universitar, personalități din diferite domenii de activitate, expertiza acestora și domeniile variate din care provin, precum și activitatea lor recunoscută în domeniul abordat fiind de natură a promova dialogul pe baze științifice ancorate în realitatea istorică și contemporană.
De asemenea, prin programul simpozionului este propusă şi vizionarea filmului „Rinocerul”, regia Simcha Jacobovici, urmate de o discuţie liberă, interactivă care să permită audienţei o analiză asupra istoriei recente şi a Holocaustului din România.
(Radio Iaşi/ Comunicat de presă Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași/FOTO romanialibera.ro)