Ziua Mondială a Mediului, la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 5 iunie 2023, 09:09
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi marchează Ziua Mondială a Mediului – 5 Iunie 2023, aflată în acest an la cea de a 50-a aniversare. “Stop poluării cu plastic!” este sloganul acestei ediții, o readucere aminte că acțiunile contra poluării cu plastic contează.
Măsurile pe care guvernele și companiile le fac pentru a combate poluarea cu plastic sunt consecința acestei acțiuni și este timpul să accelerăm trecerea spre o economie circulară.
Evenimentele ce se vor desfășura până pe 12 iunie 2023 fac parte din programul Zilele Mediului 2023 la Iași și includ:
• campania Atitudini Prietenoase cu Mediul (APM) cu ateliere și dezbateri despre reducerea deșeurilor în general și a celor din plastic în special, tururi ghidate la principalii arbori monument din Mun. Iași și vizite de observare a păsărilor în Delta Moldovei cu elevi de la Școala Gimnazială “Ștefan Bârsănescu” Iași, Colegiul Național “Costache Negruzzi” Iași, Grădinița Cuvioasa Parascheva Iași, Școala Gimnazială “Titu Maiorescu” Iași, Școala Gimnazială “Ionel Teodoreanu” Iași. Inițiată de APM Iași pentru a sprijini programul național Școala Verde, campania APM a debutat în februarie a.c. și a implicat până în acest moment cca. 3800 de elevi și cadre didactice.
• Campania de colectare deșeuri electrice în Mun. Iași (5 mai – 5 iunie) inițiată de ECOarena
• Campania de informare și conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor inițiată de Salubris SA, ce va avea loc pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în data de 6 iunie, în intervalul 12,30-16,00h
• Porți deschise la Centrul Municipal de Colectare Iasi al Salubris SA – situat pe Stradela Grădinari, nr. 26, Iași, unde toți doritorii sunt așteptați să predea prin aport voluntar deșeuri din Echipamente Electrice și Electronice, deșeuri din Baterii și acumulatori sau orice tip de deșeu reciclabil urmând a fi recompensați cu premii instant.
• campania „Cunoaște Natura de langă tine!” în cadrul proiectul ”Elaborarea planurilor de management pentru ariile naturale protejate ROSCI0152 Pădurea Floreanu – Frumuşica – Ciurea suprapusă cu ROSPA0163 Pădurea Floreanu – Frumuşica – Ciurea şi Rezervaţia Naturală Frumuşica, ROSCI0077 Fânaţele Bârca suprapusă cu ROSPA0158 Lacul Ciurbeşti – Fânaţele Bârca, ROSPA0150 Acumulările Sârca – Podu Iloaiei şi ROSCI0438 Spinoasa”, cod MySMIS 116963, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, axa prioritara 4 O.S.4.1 – Cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii si refacerea ecosistemelor degradate, derulat de APM Iași în parteneriat cu Asociația Scutierii Naturii Bacău.
• Cea de-a XVIII-a ediție a Conferinței Internaţionale “Present Environment and Sustainable Development”, organizată de Facultatea de Geografie și Geologie – Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, se va desfăşura între 9 și 11 iunie 2023.
• activități în cadrul proiectului “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate” promovat de Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi.
Prin toate aceste acțiuni ne dorim ca protecția mediului să devină mod de viață și să trecem de la “a ști” la “a face”, la toate nivelurile comunității. Mulțumirile noastre partenerilor în programul Zilele Mediului 2023 la Iași: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi unităţile de învățământ, Facultatea de Biologie – UAIC, Societatea Ornitologică Română (SOR) – Filiala Iași, Complex Delta Moldovei, Direcţia Silvică Iaşi, Palas Mall, Asociația Scutierii Naturii Bacău, Facultatea de Geografie şi Geologie – UAIC, Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi, SC Salubris SA, Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Iași, Primăria Municipiului Iași, Agenţia Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Iaşi, EcoARENA, Birotica RS.
Planeta noastră se sufocă cu plastic! În timp ce plasticul are multe utilizări valoroase, am devenit dependenți de produsele de unică folosință din acest material – cu grave consecințe de mediu, sociale, economice și asupra sănătății. Este timpul să schimbăm modul în care ne raportăm la produsele din plastic: să le evităm, mai ales pe cele de unică folosință, și să reducem spre O cantitățile ce ajung în depozitele de deșeuri, prin reutilizare și reciclare.
(Comunicat de presă)