Ziua Națională a Lecturii la Muzeul Național al Literaturii Române Iași
![Ziua Națională a Lecturii la Muzeul Național al Literaturii Române Iași Ziua Națională a Lecturii la Muzeul Național al Literaturii Române Iași](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ziua-Nationala-a-Lecturii-MNLR-Iasi-2025-850x479.png)
Începând cu anul 2022, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Muzeul Național al Literaturii Române Iași va marca această zi prin întâlniri literare și culturale care încurajează obiceiuri de lectură, subliniind beneficiile cititului.
La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sala Studio J, începând cu ora 14.00, va avea loc „Clubul de lectură al Casiei”, ajuns la ediția cu numărul #19, coordonat de Mădălina Tanasă, autoarea romanului „Blestemul podului” (Editura Presa Universitară Clujeană, 2022), avându-l ca invitat pe scriitorul Matei Vișniec, care va intra online de la Paris, pentru a dialoga cu tinerii cititori prezenți în sală. După intervenția invitatului special, membrii „Clubului de lectură al Casiei” vor purta o discuție pe marginea cărții sale „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” (Editura Arthur, 2016).
De la ora 17.00, la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), se va desfășura o întâlnire cu sonetul, sub genericul „Întâlnirea de la ora 17.00”. Evenimentul va consta dintr-o prezentare a Vilei Sonet, realizată de Beatrice Panțiru, muzeografă MNLR Iași, urmată de un recital poetic susținut de studenții Alin Roberto Alecsandroaie, Ruxandra Ivănescu, Florina Panainte, Florin Popa, Luca Popovici, Iulia Rotaru și Antonio Solodchi (clasa prof. Doru Aftanasiu). Recitalul cuprinde sonete de William Shakespeare, Mihai Eminescu și Mihai Codreanu. La pian: Ruxandra Ivănescu. Invitat special: conf. univ. dr. Ioan Milică, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Coordonatori: Valentin Talpalaru, muzeograf MNLR Iași, Alexandra Bandac Marian, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
De asemenea, MNLR Iași anunță deschiderea apelului de înscrieri pentru Concursul Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Povești, concurs ajuns la ediția a 33-a, care a luat naștere în ambianța de poveste a Bojdeucii din Țicău. Dedicat autorilor români de orice vârstă, inclusiv celor care trăiesc în afara țării, care însă nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România, concursul și-a propus încă de la prima sa ediție, cu mai bine de trei decenii în urmă, să descopere talente literare și să susțină creația literară contemporană. În timp, proiectul a devenit extrem de atractiv și solicitat, dovadă numărul mare de concurenți înscriși la fiecare ediție.
(Comunicat de presă)