Zonă de protecţie şi de supraveghere la focarul de pestă porcină africană de la periferia municipiului Galaţi
Publicat de Andreea Drilea, 2 octombrie 2018, 14:16
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi s-a întrunit marţi dimineaţă pentru a aproba Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie situată la ieşirea din municipiul Galaţi, se arată într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, a fost stabilită zona de protecţie în jurul focarului, de minimum trei kilometri, nord – până la lacul Brateş, est – pe un meridian ce trece prin latura estică a Zonei Libere, sud – fluviul Dunărea, vest – până la strada Mihai Bravu. Niciun animal domestic nu poate intra şi nu poate părăsi o exploataţie din acest areal fără autorizarea medicilor veterinari, iar autorităţile locale vor emite dispoziţii de înştiinţare şi informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii.
De asemenea, este interzisă scoaterea din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, iar orice persoană care intră sau iese din exploataţii trebuie să respecte măsurile de igienă stabilite.
A fost stabilită zona de supraveghere în jurul focarului, de minimum zece kilometri, care cuprinde municipiul Galaţi, satul Costi din comuna Vânători şi localităţile tulcene I. C. Brătianu şi Grindu. În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.
Vineri, a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane la gospodăria unei femei situată la periferia municipiului Galaţi, care avea 88 de porci, din care 19 adulţi şi 69 abia fătaţi. Toţi porcii din gospodărie, dar şi alţi 135 crescuţi în imediata vecinătate au fost eutanasiaţi.
În judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv aproximativ 400 de porci domestici.
Potrivit AJVPS Galaţi, la aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care, unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, iar restul au fost vânaţi preventiv.
(Agerpres/FOTO arhivă carmistin.ro)