Conform Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România în 1990, copiii au dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o pot atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
În România, nu există o statistică a numărului total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor Salvati Copiii, realizate pe baza calculelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din cei aproximativ 3,8 milioane de copii români, peste 760.000 au o problemă de sănătate mintală, cele mai răspândite fiind tulburările de anxietate (13% copii cu tulburări de anxietate, 5% ADHD, 1 din 500 (0.2%) copii cu autism şi tulburări pervazive de dezvoltare). Tulburările de sănătate mintală de orice fel rămân un subiect tabu în societatea românească, stigmatizarea și discriminarea celor diagnosticaţi cu o asemenea tulburare continuă să reprezinte o barieră în calea accesării serviciilor specializate şi a integrării sociale şi educaţionale.
Proiectul “Gândeşte în afara…Stigmei!” răspunde prompt la această situație, mai ales în contextul în care nu există o strategie națională coerentă în ceea ce privește tulburarea de sănătate mintală a copiilor, carență care crește semnificativ riscul de excluziune socială şi de stigmatizare a acestora.
Se vor dezvolta programe educaţionale anti-stigma în 105 de şcoli din mediu rural şi urban din cele 7 judeţe implicate în proiect în vederea diminuării excluziunii sociale şi educaţionale a copiilor care suferă de o tulburare de sănătate mintală de tip ADHD, anxietate sau autism etc.
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iași/Foto Salvați Copiii Iași)