(FOTO/VIDEO) Rețineri în rândul membrilor „Academiei infractorilor români”
Publicat de , 24 aprilie 2015, 09:00
UPDATE, ora 9:39 – Procurorii au dispus reţinerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state, au declarat astăzi dimineaţă reprezentanţi ai DIICOT.
Cei 14 vor fi prezentaţi astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În dosar, în cazul altor trei persoane anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar, iar faţă de liderul reţelei – Adrian Botez – s-a pus în mişcare acţiunea penală, el fiind deja condamnat şi aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.
Procurorii DIICOT au efectuat, ieri, 52 de percheziţii pentru destructurarea acestei grupări de mare violenţă specializată în tâlhării şi furturi din magazine de lux din Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Olanda, Croaţia şi alte state.
Gruparea era organizată după reguli militare iar liderul Adrian Botez a înfiinţat Academia Infractorilor Români. El conducea reţeaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greşeală, însă ulterior a fost prins, având de executat o condamnare de 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra lui Mironescu.
Valoarea furturilor depăşeşte 10 milioane de euro iar spargerile nu durau mai mult de 60 de secunde.
‘Începând cu anul 2013, DIICOT a monitorizat activitatea infracţională a unei grupări conduse de liderul Marian Adrian Botez, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de tâlhărie calificată şi furt calificat, pe tot teritoriul Uniunii Europene’, a anunţat joi procurorul-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.
Gruparea era compusă din peste 100 de executanţi, toţi recrutaţi din judeţul Neamţ, care erau instruiţi, antrenaţi, controlaţi şi coordonaţi pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux, de bijuterii şi ceasuri.
În urma percheziţiilor s-au găsit foarte multe bijuterii şi ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile şi autoturisme, printre care şi un Rolls Royce. Potrivit procurorului-şef adjunct, ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe.
Mai bine de jumătate dintre cei 26 de suspecți audiați la sediul DIICOT București în cazul grupării infracționale „Academia infractorilor români” au fost reținuți.
Procurorii DIICOT au anihilat o reţea formată din 100 de hoţi români, după 52 de percheziţii în judeţele Neamţ şi Iaşi. Grupul infracţional se ocupa cu furturi din magazine de lux din Europa şi era condusă din penitenciarul Iaşi de Adrian Botez, condamnat la 10 ani de închisoare.
Anchetatorii spun că hoţii ar fi furat în ultimii doi ani bijuterii şi ceasuri de lux, prejudiciul fiind estimat la aproape zece milioane de euro.
Procurorul adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu, a spus că acesta este un caz unic în istoria instituției, în jurul acestui dosar fiind constituită o echipă comună formată din procurori din România, Marea Britanie şi Belgia.
Liderul grupării infracţionale este Adrian Botez. El a fost eliberat din greşeală în vara anului trecut. Ulterior a fost prins şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor.
Gruparea era condusă după reguli militare şi avea elaborat un cod de conduită. A operat în magazine din Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia şi Olanda. O spargere nu dura mai mult de 60 de secunde. Infractorii furau bijuterii, îmbrăcăminte de lux şi autovehicule.
Cel mai mare jaf a avut loc în vara anului trecut când în Marea Britanie au fost furate bijuterii de peste un milion de lire sterline.
Gruparea infracţională avea în jur de o sută de recruţi, iar deocamdată se ia în calcul un prejudiciu de minimum 10 milioane de euro. (Agerpres, Radio Iași/ FOTO cancan.ro)
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=HS9EfDUBQT8[/youtube]