Reuniune internaţională la Paris dedicată protejării stratului de ozon
Publicat de Andreea Drilea, 18 noiembrie 2014, 12:20
Ţările semnatare ale protocolului de la Montreal privind substanţelor care distrug stratul de ozon se reunesc săptămâna aceasta la Paris pentru a analiza cum să protejeze stratul de ozon fără să crească gazul cu efect de seră, informează France Presse.
Efectele hidrofluorocarburilor (HFC) asupra schimbărilor climatice în viitor ar putea contrabalansa rezultatele bune realizate în cadrul protocolului internaţional de la Montreal, a declarat luni, în deschiderea lucrărilor, secretarul general adjunct al ONU şi director executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, Achim Steiner.
Hidrofluorocarburile sunt gaze utilizate în refrigerare şi climatizare, care au înlocuit treptat clorofluorocarburile şi hidroclorofluorocarburile, nocive pentru stratul de ozon. Eliminarea acestor două substanţe, care sunt şi gaze cu puternic efect de seră, contribuie direct la lupta contra încălzirii climatice, a explicat ministrul ecologiei din ţara gazdă, Ségolene Royal.
Dar aceste succese au o ‘consecinţă paradoxală’: hidrofluorocarburile, dezvoltate de industrie pentru a substitui gaze responsabile de ceea ce se numeşte ‘gaura din stratul de ozon’, s-au dovedit a fi foarte puternice gaze cu efect de seră, a atras atenţia oficialul francez.
Segolene Royal a avertizat că aceste substanţe ar putea reprezenta în 2050 până la 20% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră.
A salva stratul de ozon cu preţul unei dereglări a climei nu are sens, a adăugat ea, cerând participanţilor să adopte un amendament la protocolul de la Montreal astfel încât să poată reglementa producerea şi utilizarea de hidrofluorocarburi.
Până vineri, delegaţiile vor trebui să decidă şi sumele necesare pentru a reconstitui Fondul multilateral pentru aplicarea protocolului de la Montreal pentru perioada 2015-2017. Din 1991, fondul a cheltuit trei miliarde de dolari pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să elimine substanţele care epuizează stratul de ozon.
Semnat în 1987, protocolul de la Montreal a permis interzicerea treptată a clorofluorocarburilor, care epuizează stratul de ozon, un scut gazos situat între 20 şi 50 de kilometri altitudine şi care protejează Terra de acţiunea nocivă a radiaţiei solare ultraviolete. (Agerpres/FOTO puremed.ro)